):
f = 3x2 + y2
x + y = 10
f(x) = 3x2 + (10 − x)2
f(x) = 4x2 − 20x + 100
Δ= −1200
q= −1200/16 = −75
Ze wzoru na q wyliczyłam najmniejszą wartość funkcji, czyli wychodzi na to, że −75.
No i teraz próbuję wykminić, jak obliczyć x i y
Zrobiłam układ równań:
3x2 + y2 = −75
x + y = 10
... tylko nie wiem, jak go rozwiązać
Pomożecie? Bo nie wiem, czy w ogóle dobrze rozumuję
| 20 | 5 | |||
Funkcja f(x) = 4x2 − 20x + 100 osiąga minimum dla x = | = | . | ||
| 2*4 | 2 |
| 5 | ||
y = 10 − | = ... | |
| 2 |
| 20 | ||
p= | ||
| 8 |
| 20 | 20 | |||
−75 = 4( | )2 − 20( | ) + 100 | ||
| 8 | 8 |