dla jakich wartości parametru m równanie
Julka ;) :) ;*: dla jakich wartości parametru m równanie (2−m)x2 + (3−m)x +1=0 ma dwa różne pierwiastki ujemne
mam zalozenia 2=/=m
delta >0
X1*x2>0
X1+x2<0
Z drugiego zalorzenia wychodzi mi delta 0 i jedno msc zerowe rowne jeden ...i dalej nie wiem
podstawialam do wzorow vieta do reszty zalorzen ale nie chce mi wyjsc m e (−∞;1)u(1;2)
POMOCY
1 maj 19:54
Julka ;) :) ;*: pomocy...
1 maj 19:58
Kaja: Δ=9−6m+m2−8+4m=(m−1)2
skoro Δ>0 czyli (m−1)2>0 to m≠1
1 maj 20:01
Julka ;) :) ;*: no tyle mam ...ale co dalej
1 maj 20:06
Julka ;) :) ;*: pomocy....
1 maj 20:09
Kaja: | | c | | b | |
no to m≠2 i m≠1 i |
| >0 i − |
| <0 |
| | a | | a | |
2−m>0 (m−3)(2−m)>0
m<2 m∊(2;3)
zatem m∊∅
1 maj 20:10
Julka ;) :) ;*: m e (−∞;1)u(1;2) odpowiedz...
1 maj 20:18
Julka ;) :) ;*: jak do tego dojsc
1 maj 20:20
Kaja: a dobrze przepisałaś treść zadania?
1 maj 20:21
Kaja: oj juz wiem gdzie mm błąd...
(m−3)(2−m)<0
m∊(−
∞2)∪(3;+
∞)
więc z pozostałymi założeniami daje to m∊(−
∞;1)∪(1;2)
1 maj 20:25
Julka ;) :) ;*: dla jakich wartości parametru m równanie (2−m)x2 + (3−m)x +1=0 ma dwa różne pierwiastki ujemne
100% dobrze przepisane
1 maj 20:25
Julka ;) :) ;*: dziekuje
1 maj 20:28