Rozwiąż równanie ||x-1|-|3-x||=2
todzia: Rozwiąż równanie ||x−1|−|3−x||=2. Podpowie ktoś coś..?
1 maj 19:41
Kaja: |x−1|−|3−x|=2 lub |x−1|−|3−x|=−2
i teraz rozpatrz te nierówności w odpowiednich przedziałach
1 maj 19:42
5-latek: opuszczamy najbardziej zewnetrzna wartosc bezwzgledna i dostaniemy
|x−1|−|−3−x|=2 lub |x−1|−|3−x|=−2 i rozwiazuj te rownania na przedzialach
1 maj 19:43
5-latek: WItaj
Kaju 
Znowu szybsza . Trace refleks

Poza tym jak minela majowka?
1 maj 19:44
Mila:
Witaj
5−latek
1 maj 19:45
todzia: okej już liczę.. napiszę co mi wyjdzie dziękuje
1 maj 19:46
Kaja: Witaj 5−latku

dopiero pierwszy dzień. no a jutro do pracy:(
1 maj 19:46
5-latek: Witaj
Milu 
pozdrawiam i

Wiec zamowilem Janowskiego do geometrii (klasa 1 i 2 technikum ) (do teorii
Jest ten zbior zadan z Nowika ale nie 2002 r tylko 2005 (tez moze byc ?
Kaju 
nie zazdroszcze CI bo ja do pracy w poniedzialek (ale w poniedzialek bedziemy
musieli to nadrobic wiec bedzie ciezko
1 maj 19:55
todzia: nie wiem czy to dobrze robię..

coś mi nie wychodzi..
|x−1|−|x−3|=2 |x−1|−|3−x|=−2
x ∊ (−
∞, 1) x ∊ (−
∞, 1)
−x+1+3−x=2 −x+1+3−x=−2
x=1 x=3
x ∊ <1, 3) x ∊ <1, 3)
x−1+3−x=2 x−1+3−x=−2
2=2 2≠−2
x ∊ <3, +
∞) x ∊ <3, +
∞)
x−1−3+x=2 x−1−3+x=−2
x=3 x=1
1 maj 21:33
Hajtowy:
(−oo;1> ∪ <3;+oo)
Nie pamiętam jak tam z domknięciami było więc jak coś to mnie poprawić trzeba
1 maj 21:43
5-latek: Obliczen nie sprawdzalem (nie chce mi sie

Ale teraz zobacz na 1 rownanie
1 przewdzial x=1 ale to rozwiazanie nie nalezy do naszsego przedziualu wiec nie ma rozwiazan
w tym przedziale
drugi przedzial 2=2 wiec wszysktkie liczby z tego przedzialu naleza do rozwiazania tego
rownania
trzaeci przedzial x=3 i nalezy do tego przedzialu
Wiec rozwiazanie tego rownania bedzie x nalezy <1,3)U{3} to x nalezy <1,3>
Tak samo analizuj drugie rownanie
Potem napisz rozwiaznie
1 maj 21:43
todzia: o jeju dziękuje

a jeśli mam przedział (−
∞, 1) a wyszło mi x=3 to nie ma rozwiązań?
1 maj 21:52
5-latek: tak bo x=3 nie nalezy do tego przedzialu
1 maj 21:53
todzia: czyli z drugiego równania w pierwszym i trzecim przedziale nie ma rozwiązań, a w drugim
przedziale wyszło mi równanie sprzeczne czyli drugie równanie pozostaje bez rozwiązania? O.o
1 maj 21:57
5-latek: Jesli dobrze wyliczylas to tak jest
czyli rozwiazaniem tego rownania jest ? ......
1 maj 21:59
todzia: x ∊ <1, 3> ?
1 maj 22:00
5-latek:
1 maj 22:01
todzia: Dziękuję bardzo

już rozumię
1 maj 22:02
PW: Nie dajcie się nabierać na "rozbijanie na przedziały". Wystarczy skorzystać
z faktów, że |u|2 = (u)2 oraz |u||v| = |uv|:
||x−1|−|3−x|| = 2
obie strony równania są nieujemne, więc po podniesieniu stronami do kwadratu otrzymamy równanie
równoważne:
||x−1|−|3−x||2 = 22
(|x−1|−|3−x|)2 = 4
|x−1|2 − 2|x−1||3−x| + |3−x|2 = 4
(x−1)2 − 2|(x−1)(3−x)| + (3−x)2 = 4
x2−2x+1 − 2|(x−1)(3−x)| + 9−6x +x2 = 4
2x2 − 8x + 6 = 2|(x−1)(3−x)|
x2 − 4 x + 3 = |(x−1)(x−3))|
(x − 1)(x − 3) = |(x−1)(x−3))|
Wniosek (liczba równa swojej wartości bezwzględnej): rozwiązaniami są takie x, dla których
(x − 1)(x − 3) ≥ 0
Rysujemy wykres funkji f(x) = (x − 1)(x −3) i odczytujemy rozwiązanie (lub w podobny sposób bez
rysowania paraboli, same przedziały na osi).
1 maj 22:20
Ciachan: (x+1)²−(x−3)(x+3)=4
21 maj 09:29
Mi Ka:
(x+1)2−(x2−9)=4
x2+2x+1−x2+9=4
2x+10=4
2x=−6
x=−3
21 maj 10:08