Dziedzina
Juliusz : Dana jest funkcja f(x)=log(1/2x
2 + (m+1)x −m −1). Dla jakich wartości prametru m dzidziną tej
funcji jest zbiór licz rzeczywistych ?
robie to tak:
(1/2x
2 + (m+1)x −m −1)>0
Δ= m
2 +3
i nie wiem co dalej
1 maj 19:26
Janek191:
Δ = ( m + 1)2 − 4*0,5*( − m − 1) = m2 + 2m + 1 + 2m + 2 = m2 + 4m + 3
0,5 > 0 więc Δ musi być < 0
1 maj 19:30
Kaja: | | 1 | |
Δ=(m+1)2−4* |
| *(−m−1)=m2+2m+1−2(−m−1)=m2+2m+1+2m+2=m2+4m+3 |
| | 2 | |
żeby dziedziną był cały zbiór R rozwiązaniem nierówności 1/2x2 + (m+1)x −m −1>0 musi być R,
czyli Δ<0
zatem m
2+4m+3<0
Δ
m=16−12=4
√Δm=2
m
1=−3 m
2=−1
m∊(−3;−1)
1 maj 19:32
Juliusz : dzięki Kaja
1 maj 19:34