log
aaaa:(: punkt A(2,−1) należy do wykresu funkcji f(x)=log2(x+k)+m. Dziedziną funkcji jest
przedział(−2,∞). wyznacz k i m, znajdź zbiór tych argumentów, dla których funkcja ta przyjmuje
wartości dodatnie.
jak za to się zabrać?:(
1 maj 19:05
Kaja: zał. x+k>0
x>−k
zatem D=(−k;+∞)
z treści zadania wiadomo, że D=(−2:+∞) zatem k=2
skoro A należy do wykresu funkcji f to −1=log2(2+k)+m
−1−m=log2(2+2)
−1−m=log24
−1−m=2
m=−3
f(x)=log2(x+2)−3
log2(x+2)−3>0
log2(x+2)>3
log2(x+2)>log28
x+2>8
x>6
funkcja przyjmuje wartości dodatnie dla x∊(6;+∞)
1 maj 19:11
aaaa:(: czyli gdyby np. było że D=(2,∞) to wtedy k=−2 tak?
1 maj 19:21
aaaa:(: wielkie dzięki za pomoc
1 maj 19:21
Janek191:
x + k > 0 ⇒ x > − k ⇒ x ∊ ( − k ; ∞) = ( − 2; ∞) ⇒ k = 2
Mamy więc
f(x) = log2 ( x + 2) + m i A = ( 2 ; − 1)
zatem
− 1 = log2 ( 2 + 2) + m
log2 4 + m = − 1
2 + m = − 1
m = − 3
dlatego
f(x) = log2 ( x + 2) − 3 > 0 ⇔ log2 ( x + 2) > 3 ⇔ log2 ( x + 2) > 3 log2 2 ⇔
⇔ log2 ( x + 2) > loq2 23
x + 2 > 8
x > 6
====
Odp. k = 2 , m = − 3 , x ∊ ( 6 ; + ∞)
=============================
1 maj 19:24
Janek191:
Nie widziałem rozwiązania zaczynając rozwiązywanie
1 maj 19:26
aaaa:(: Jane ale i tak dziękuję
1 maj 22:41