log
Juliusz : rozwiąż równanie log
2(3 −2logx)=1
robie to tak:
log
2(3−2logx)=log
22
3 − 2logx=2
i dalej nie wiem co zrobić
1 maj 18:35
Kaja: −2logx=2−3
−2logx=−1 /*(−1)
2logx=1 /:2
x=10
12
x=
√10
wcześniej jeszcze zrób odpowiedznie założenie, tzn 3−2logx>0
1 maj 18:39
Juliusz : to na 100% jest dobrze ?
1 maj 18:43
Kaja: raczej tak, chyba że gdzieś w obliczeniach jest błąd. a odpowiedź się nie zgadza?
1 maj 18:47
Juliusz : nie w sumie to nie mam odpowiedzi

tylko tak wolałem sie upewnić

a pomożesz jeszcze z tą
dziedziną ? robie to tak:
3− 2logx>0
−2logx > −3
2logx< 3
logx
2< log100
−
√1000<x<
√1000
1 maj 18:50
Juliusz : tam powino byc logx2< logx1000
1 maj 18:50
Kaja: to chyba nie jest do końca dobrze, skąd ta ostatnia podwójna nierówność?
zał. x2>0
x≠0
logx2<log100
x2<100
x2−100<0
(x−10)(x+10)<0
x∊(−10;10) i z zał. x≠0
zatem x∊(−10;0)∪(0;10)
1 maj 18:55
Kaja: oj tam ma być 1000 a nie 100
1 maj 18:56
Juliusz : dzięki Kajka ! super z Ciebie babka
1 maj 18:58
Kaja: to jeszce raz x≠≠0
logx2<log1000
x2<1000
x2−1000<0
(x−√1000)(x+√1000)<0
x∊(−√1000;√1000) i x≠0
x∊(−√1000;0)∪(0;√1000)
1 maj 18:58
Kaja: dzięki
1 maj 18:58
52: log2(3−logx)=1
log2(3−logx)=log22
z różnowartościowości funkcji logarytmicznej
3−logx=2
logx=3−2
logx=1
101=x
x=10 ∊D
Dziedzina:
I. 3−logx>0
logx<3
logx<log101000
z monotoniczności funkcji logarytmicznej
x<1000
II. x>0
Dziedzina to x∊(0,1000)
1 maj 19:00
52: Ajjjjj no i źle, nie uwzględniłem 2 przed logarytmem... Przepraszam
1 maj 19:02