Oblicz średnią prędkość...
Sylwia: Z miasta A do miasta B można dojechać pociągiem na trasie 66 km, albo statkiem płynąć 80,5 km.
Jeżeli pociąg wyjedzie z miasta A po 4 godz od chwili wypłyniecia statku, to przyjedzie do
miasta B o 15 minut wczesniej niż statek, bo prędkość średnia pociągu jest o 30 km/h większa
od prędkości sredniej statku. Oblicz średnią prędkość pociągu i śr prędkość statku na trasie
od miasta A do B.
1 maj 18:30
Kaja: t −czas płynięcia statku
t−414 − czas jazdy pociągu
v−prędkość statku (w km/h)
v+30 − prędkość pociągu (w km/h)
v*t=80,5
(v+30)*(t−414)=66
weź to w układ i rozwiąż
1 maj 18:52
Janek191:
v − średnia prędkość statku
t − czas płynięcia statku
Mamy
( v + 30)*( t − 4,25 ) = 66
v*t − 4,25 v + 30 t − 127,5 = 66
| | 80,5 | |
80,5 − 4,25 v + 30* |
| = 193,5 |
| | v | |
| | 2 415 | |
− 4,25 v + |
| = 113 / * ( − 4 v) |
| | v | |
17 v
2 − 9 660 + 452v = 0
17 v
2 + 452 v − 9 660 = 0
−−−−
Δ = 204 304 −4*17*( − 9 660) = 204 304 + 656 880 = 861 184
√Δ = 928
| | − 452 + 928 | |
v = |
| = 14 − średnia prędkość statku |
| | 34 | |
v + 30 = 44 − średnia prędkość pociągu
Odp.
Pociąg jechał na trasie od A do B ze średnią prędkością 44 km/ h, a statek płynął
ze średnią prędkością 14 km/ h.
1 maj 18:58