wyznacz wartości b i c
Julka ;) :) ;*: wyznacz wartości b i c, dla których miejsca zerowe x1 i x2 funkcji f(x)= x2 + bx + c spełniają
warunki: d) 1/x1 + 1/x2 =4 , 1/x12 + 1/x22 =10
doszlam do takiego przeksztalcenia x1+x2 / x1x2 =4
Pomoze ktos jesli moglabym prosic..?
1 maj 18:09
Marcin: Wzorki Pana Viette'a znasz?
1 maj 18:13
Julka ;) :) ;*: Znasz

tylko nie wiesz jak dalej zrobic xd
1 maj 18:14
Marcin: | 1 | | 1 | | x1+x2 | |
| + |
| =4 ⇒ |
| =4 |
| x1 | | x2 | | x1x2 | |
| 1 | | 1 | | x12+x22 | | (x1+x2)2−2x1x2 | |
| + |
| =10 ⇒ |
| ⇒ |
| =10 |
| x12 | | x22 | | x12x22 | | (x1x2)2 | |
Teraz dasz radę?
1 maj 18:17
Julka ;) :) ;*: Nie bo na tym etapie stoje wlasnie ...ii lipa pomoz wasc wstydu mi oszczedz zawzdy izeli w
matury zdaniu pomoc chcesz mi ...no xd
1 maj 18:20
Marcin: No to zastosuj doskonale Ci wzory.
x1+x2=−b
x1x2=c
Podstaw i rozwiąż układ równań.
1 maj 18:22
Julka ;) :) ;*: Nie wychodzi mi no....
1 maj 18:29
Julka ;) :) ;*: POMOCY!
1 maj 18:34
Julka ;) :) ;*: pomoze ktos?... kto kolwiek bo serio nie wychodzi mi nie wiem dlaczego
1 maj 18:39
Marcin: hmm ale co CI nie wychodzi?
Nie potrafisz tego rozwiązać?
1 maj 18:39
Julka ;) :) ;*: dobra

znak zle mialam juz mam dzieki
1 maj 18:47
Marcin: Cieszę się, że się udało
1 maj 18:48
Igi: A jakie wyniki wam wyszły bo 3 razy robiłem i zawsze wychodzi inny niż w odpowiedzi
19 paź 20:11
19 paź 20:36
Jolanta: Wzory Viettea
Podstawiamy do tego co Mariusz napisał 1 mają o hodz18.17
Z treści zadania f(x)=x
2+bx+c. a =1
b=−4c
16c
2−2c=10c
2
6c
2−2c=0
2c(3c−1)=0. c≠0
. 3c−1=0
19 paź 22:50