Oblicz średnią prędkość vśr samochodu na całej trasie.
Senthara: Samochód przejechał trasę z miasta A do B o długości 100 km z średnią prędkością v1 po czym
wrócił do miasta A jadąc z prędkością v2 o 20 km/h większą od prędkości v1. Czas jazdy
samochodu w obie strony był równy 2 godzimy 15 min. Oblicz średnią prędkość vśr samochodu na
całej trasie.
Prosiłabym o wyjaśnienie tego, jeśli ktoś wie jak to zrobić.
1 maj 17:13
Sylwia:
v − prędkość
s − droga
t − czas
s = 100km (w jedną stronę)
s = 200 km ( w obie strony)
t = 2h 15min = 214 − 2,25
v = st
v = 2002,25
v = 88,(8)
Odp.: Średnia prędkość samochodu na całej trasie wynosi około 89 kmh
1 maj 17:31