parametry
admin: Dla jakich wartości parametru m równanie (2m2+m−1)x2+(5−m)x−6=0 ma dwa różne pierwiastki tego
samego znaku?
1 maj 16:42
sushi_ gg6397228:
i co zaproponujesz?
1 maj 16:43
Kaja: | | c | |
zał. 2m2+m−1≠0 i Δ>0 i x1*x2= |
| >0 |
| | a | |
1 maj 16:45
admin: No wlasnie Δ mi wychodzi 0 i nie mogę znaleźć bledu...
1 maj 16:52
sushi_ gg6397228:
zapisz swoje obliczenia
1 maj 16:58
Dziadek Mróz:
Δ
x = (5 − m)
2 + 4*6(2m
2 + m − 1) = 25 − 10m + m
2 + 48m
2 + 24m − 24 =
= 49m
2 + 14m + 1 = (1) ...
49m
2 + 14m + 1 = 0
Δ
m = 14
2 − 4*49 = 0
| | 1 | |
√Δx = √(m + 17)2 = m + |
| |
| | 7 | |
| | | |
x1/2 = |
| = ... |
| | 2(2m2 + m − 1) | |
1 maj 17:00
Kaja: Δ>0
zatem 49m
2+14m+1>0
czyli rozwiązaniem tej nierówności jest m∊R/{−
17}
1 maj 17:09