matematykaszkolna.pl
Odległość środka podstawy(ostrosłup) Łukasz: rysunekWItam, jak zaznaczyć na ostrosłupie trójkątnym prawidłowym odległość pomiędzy środkiem podstawy a ścianą boczną? w ten sposób? jednak za bardzo mi się to nie widzi proszę o pomoc.
1 maj 16:09
Tyrmand: ten czerwony odcinek powinien padać na wysokość ściany bocznej
1 maj 16:17
Łukasz: rysunekto jest tak odległość
1 maj 16:21
Tyrmand: tylko że ten odcinek musi jeszcze padać na tą ścianę ze wszystkich stron pod kątem prostym
1 maj 16:24
Łukasz: rysunekteraz ok
1 maj 16:28
Mila: rysunek OD− odległość puntu O od ściany bocznej BCS ∡ODS=90o
1 maj 17:21
Bogdan: rysunek
 1 1 
R =

a3, r =

a3
 3 6 
Ach te rysunki. Ostrosłup prawidłowy trójkątny sugeruję rysować w ten sposób, by wysokość podstawy była linią poziomą o długości podzielnej przez 3, np. długości 6 cm. W odległości 1/3 od jednego z końców odcinka będącego wysokością podstawy zaznaczamy spodek wysokości.
1 maj 17:35
Bogdan: rysunek a tak można zaznaczyć odległość, o której mówi Łukasz
1 maj 17:40
Bogdan: Trzeba uważać przy rysowaniu brył na krawędzie widoczne (te rysujemy linią ciągłą) oraz na krawędzie niewidoczne (te rysujemy bardziej cienką linią lub linią kropkowaną albo przerywaną). W żadnym razie nie wolno lekceważyć tego ważnego elementu prezentacji naszego rozwiązania, jakim jest rysunek.
1 maj 17:46
Bogdan: rysunek Powinno się tak rysować ostrosłupy trójkątne, by jak najwięcej krawędzi było widocznych, czyli nie tak, jak na rysunku a, raczej tak, jak na rysunku b.
1 maj 17:53
zawodus: Bogdan eleganckie rysunki emotka
1 maj 17:53
Mila: Generalnie zgadzam się z Tobą Bogdanie, jednak rysunek z 17:21 ma dla mnie te zaletę, że krawędź AS nie zasłania mi ΔAES, ΔSOE, ΔODE itd. a prawdopodobnie będą potrzebne, skoro podano |OD| .
1 maj 18:08