matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
fdsfds
dsdsad:
Wiedząc, że:
1
1
x +
=3 , oblicz wartość wyrażenia x
3
x
x
3
1
x +
=3 / ()
3
x
3
1
x
3
+ 3x +
+
= 27
x
x
3
i nie wiem co dalej mam zrobić
1 maj 16:09
Saizou :
1
x
3
+
=
x
3
1
1
1
(x+
)
3
−3x
2
*
−3x*
=
x
x
x
2
1
3
3
−3(x+
)=
x
27−3*3=27−9=18
1 maj 16:13