aa
Hugo:

u góry mamy kąt 30 stopni u dołu mamy 2alfa=60 stopni
Oblicz R
I myślałem z tw sinusów
1 maj 15:59
muflon: z cosinusów!
1 maj 16:01
Hugo: jak !
82 = b2 + a2 −2abcos30?
i dwie zmienne
1 maj 16:05
Hugo: pomóżcie
1 maj 16:12
Hugo:

o fucQ !
10
2 = 2r
2 − 2r
2cos60
1 maj 16:14
Saizou : napisz treść zadania porządnie
1 maj 16:14
Hugo: 100 = 2r
2 − 2r
2* 0,5
100 = 2r
2 − r
2
100 = r
2
r= 10

?
1 maj 16:16
Hugo: Okej Saizou

Chodziło o obliczenie pola okręgu i r, jezeli wychodzi r=10 ⇔ zadanie zrobione
1 maj 16:16
Saizou : nie wiem czy dobrze bo nie znam treści xd
1 maj 16:17
Hugo:

kolejne

Oblicz pole koła.
1 maj 16:21
ICSP: 25π
1 maj 16:22
Hugo:

proste
1 maj 16:24
Hugo: ICSP dostałbyś 0 pktów za rozwiązanie

nie ma poszczególnych przejść !
1 maj 16:26
Hugo: z tw PitaGORA s.a.
64+36=d2
r=5
P=pir2=25pi
1 maj 16:28
Hugo:

Oblicz pole koła, jeżeli , a długość odcinka wynosi .
alfa=30
beta=60stopni
a długość odcinka AB = 10
1 maj 16:37
ICSP: Dostałbym maksa, to przecież zadanie testowe, tylko odp nie podałeś.
1 maj 16:39
Hugo: Ty tu włodarzem... a masz pomysł do tego

?
1 maj 16:39
ICSP: nie mam
1 maj 16:42
Hugo: 
OKEJ
1 maj 16:44
Hugo:

Oblicz pole okręgu?
3 równania cosisusów?
aczkolwiek kąty są obłędne
1 maj 16:53
ICSP: również nie mam pomysłu
1 maj 16:58
Hugo: 
nieprawda
1 maj 17:14
Hugo: pomoz prosze
1 maj 17:16
Kaja: może chodziło raczej o pole koła?
1 maj 17:22
Kaja: spróbuj z tw. sinusów obliczyć promień tego koła
1 maj 17:22
Mila:
Hugo, ile wynosi suma kątów wΔ?
Pisz treść zadania porządnie, a nie improwizacje jazzowe.
1 maj 17:26
Hugo: jak

a/sina = 2R ale skąd wziać sin?
1 maj 17:26
Hugo:

Mila dobrze

Odp to sprzecznosć !
teraz podpunkt b

Oblicz pole koła
1 maj 17:28
Mila:
Tw. sinusów.
1 maj 17:30
1 maj 17:31
Hugo: Czyli tak można od razu zapisać sinus 60?
zatem:
1 maj 17:33
1 maj 17:36
Hugo: 
racja czyli
5
√3/3
1 maj 17:47
Hugo: Kaja a nie wiesz czasem tamto zadanie wczensiejsze? 16:53
1 maj 17:47
Kaja: Huga nie bardzo wiem jak zrobić rysunek, ale ty zrób tak : dorysuj kąt, którego jedno ramię
wychodzi z punktu A, wierzchołek ma w tym punkcie co kąt b, a drugie ramie tego kąta pokrywa
sie z ramieniem kąta b (z tym ramieniem które przecina odcinek AB), wtedy nasz nowy kąt
(nazwijmy go c)jest oparty na tym samym łuku co kąt a, zatem ma taką samą miarę czyli 30o.
wtedy kąt c=a+b=90o, zatem jest to kąt oparty na półokręgu (średnicy), czyli odcinek AB jest
średnicą. zatem r=5. i dalej policz pole.
1 maj 17:58
Hugo: Nie rozumiem
1 maj 18:18
Kaja: a czego dokładnie nie rozumiesz?
1 maj 18:24
Kaja: zrób sobie najpierw rysunek zgodnie z moimi wytycznymi
1 maj 18:25
Kaja: acha ja Ci napisałam na temat zadania z 16:37, a to z 16:53 przecież pisałam żebyś spróbował z
Tw. sinusów
1 maj 18:27
Hugo: nie umiem tego narysować
1 maj 18:27
Kaja: 10=2R*sin60
o
10=R
√3 /:
√3
1 maj 18:28
Kaja: to chociaż mi napisz jak sie tu rysuje takie rysunki
1 maj 18:30
Hugo:

czy tak
1 maj 18:30
Hugo: Kaja pierwszy raz na forum

? Masz tam nad polem tekstowym po prawej 'rysuję'
1 maj 18:30
Hugo:

to było proste

α+β=90 ⇔ AB to średnica
zatem
P=25π
1 maj 18:36
Kaja:

Miara kąta c=miara kąta a, bo sa to kąty wpisane oparte na tym samym łuku. ponieważ a=30
o, węc
c=30
o. ponadto c+b=30
o+60
o=90
o. czyli jest to kąt prosty. skoro tak to jest oparty na
| | 1 | |
półokręgu, a więc łuk AB, to półokrąg.. a więc odcinek AB to średnica. czyli r= |
| d=5 |
| | 2 | |
1 maj 18:37
Kaja: nie pierwszy raz
1 maj 18:37
Kaja: no i super
1 maj 18:37
Hugo: 
Kaja też pisze mature teraz? A będziesz tu żeby jak by co jeszcze sie poradzic

?
1 maj 18:42
Kaja: ja już dawno po maturze

jak masz jakieś zadanka to pisz.
1 maj 18:47
Hugo: uuu i jak ci poszła

? Mam pytanie; bo idę teraz na pole z arkuszami bo mnie wygonili i mam
tam gadu gadu w komórce tylko. Czy istnieje szansa komunikowania się z Tb w ten sposób? Czy
odpisujesz tylko na forum
1 maj 19:00
Hugo: gg: 43459476
1 maj 19:01
Kaja: akurat nie mam chyba na laptopie zainstalowanego gg
1 maj 19:04