Punkty B=(3;1), D=(-2;2) są przeciwległymi wierzchołkami
miri: Punkty B=(3;1), D=(−2;2) są przeciwległymi wierzchołkami trapezu równoramiennego ABCD, w którym
AB∥CD. Prosta o równaniu y=x jest osią symetrii tego trapezu. Oblicz współrzędne wierzchołków
A i C oraz pole tego trapezu.
Pomocy, wychodzą mi szalone wyniki :
1 maj 15:58
Marcin:
1 maj 16:12
Marcin: A i C zamień miejscami. żeby AB||CD
1 maj 16:15
miri: A i C powinny być na odwrót z treści zadania, ale to na marginesie
1 maj 16:16
Marcin: Przecież się poprawiłem
1 maj 16:17
miri: Musieliśmy dodać w tym samym czasie
1 maj 16:18
miri: UPP
1 maj 18:11
Marcin: Dalej nie wiesz? Myślałem że już po problemie
1 maj 18:11
miri: Odpowiedzi dalej wychodzą złe... jakieś 6 i −6, nie wiem gdzie robie błąd

z resztą rysunek
miałam od początku dobry
1 maj 18:56
Marcin: No to hmm
Policz odległość punktu D od prostej (oś symetrii)
Dodatkowo wiesz, że prosta która zawiera DA, jest prostopadła do tej prostej, która jest osią
symetrii.
Kombinuj dalej. Jak coś, to pomogę
1 maj 19:15
zawodus: Marcin możesz już zajrzeć do maturki przygotowanej prze ze mnie

Miałem problem z wyborem zadań, tyle jest godnych uwagi
1 maj 19:17
miri: obliczyłam to, wyznaczyłam dwie proste prostopadłe do danej przechodzące przez podstawy,
robiłam wszystko ze wzorami na odległość pkt od prostej i długość odcinka i głupoty wychodzą
1 maj 19:18
Marcin:
1 maj 19:19
Marcin: Wyznasz punkt przecięcia się prostej zawierającej oś symetrii i prostej zawierającej punkty D i
A. Na rysunku widać, że ma być to (0,0

Ty to wylicz.
1 maj 19:20