calki
zadanie: Obliczyc nastepujace całki poprzez konstrukcje ciagu podziałów dziedziny oraz obliczenie
granicy ciagu sum Riemanna
a) 2∫4 x10dx (Wsk. 2*2k/n)
moge prosic o pomoc?
generalnie umiem obliczyc te calke ale nie wiem jak to zrobic wykorzystujac te sumy
1 maj 15:45
Trivial:
Masz podany ciąg podziałów.
xk = 2*2k/n = 2*20/n, 2*21/n, 2*22/n, 2*23/n, ..., 2*2n/n
Szerokości podziałów to:
Δxk = xk+1 − xk = 2*2(k+1)/n − 2*2k/n = 2*2k/n(21/n − 1) → 0.
Podstawiasz do definicji i liczysz:
∫24 x10dx = limn→∞ ∑k=0..n−1 (xk)10Δxk =
= limn→∞ ∑k=0..n−1 (2*2k/n)10*2*2k/n(21/n − 1)
= limn→∞ 211(21/n−1) ∑k=0..n−1 (211/n)k
= ...
Trzeba wykorzystać wzór na sumę ciągu geometrycznego.
1 maj 16:11
zadanie: moze od poczatku bo za bardzo nie rozumiem (szczegolnie te podzialy dziedziny)
calka oznaczona to granica sumy Riemanna
suma Riemanna (od k=1 do n) :
∑f(tk)Δxk ,gdzie Δxk=xk−xk−1 oraz tk ∊ [xk−1, xk] punkty w przedzialach podzialu P.
i jak sie robi te podzialy dziedziny?
4 maj 23:27
zadanie: moge prosic o pomoc?
5 maj 18:29
kyrtap: tak, a co?
5 maj 19:01
zadanie: o wyjasnienie o co chodzi z tymi podzialami?
w jaki sposob to zrobic bo ja nie wiem co do tego wzoru mam nawet podstawic
5 maj 19:53
zadanie: ?
5 maj 23:01
zadanie: ?
6 maj 07:58
zadanie: ?
6 maj 18:11
Trivial: tk wybiera się z przedziału [xk,xk+1] (w mojej definicji). Ja wybrałem wszędzie xk.
6 maj 20:00
zadanie: a gdybym mial taka calke ∫020 xdx.
moglbym prosic o jeszcze pokazanie tego przykladu z tym podzialem ale teraz z przedzialu
[xk−1, xk]?
6 maj 20:37
zadanie: ?
6 maj 21:04
zadanie: ?
6 maj 21:34
zadanie: ?
6 maj 23:31
Trivial: Nie rozumiem o co pytasz... Ciągi podziałów mogą być przeróżne (np. arytmetyczny, geometryczny,
...).
6 maj 23:36
zadanie: chce policzyc sume:
n
| | 1−qn | |
∑(211/n)k ; wzor na sume ciagu geometrycznego Sn=a1* |
| |
| | 1−q | |
k=1
a
1=2
11/n; q=2
11/n
| | 1−(211/n)n | |
Sn=211/n* |
| |
| | 1−211/n | |
dobrze jest do tej pory?
11 maj 22:00
Krzysiek: ok
11 maj 22:07
zadanie: | | 1−(211/n)n | | 1−211 | |
Sn=211/n* |
| =211/n* |
| = |
| | 1−211/n | | 1−211/n | |
| | 211/n(1−211) | |
= |
| da sie to moze jeszcze jakos uproscic? |
| | 1−211/n | |
| | 211/n(1−211) | |
teraz chce policzyc granice: (n→∞) lim 211(1−2−1/n)* |
| |
| | 1−211/n | |
jakim sposobem? moze de Hospitala ?
(to wyrazenie 2
11(1−2
−1/n) stala przed znakiem tej sumy)
11 maj 22:32
Trivial:
Nie chce mi się sprawdzać. Zadanie jest raczej proste (choć trochę żmudne) i nie ma co
kombinować. Suma całkowa wynosi:
| | 211−1 | | 21/n−1 | |
Sn = 211(21/n−1) |
| = 211(211−1)* |
| |
| | 211/n−1 | | 211/n−1 | |
Tutaj można skorzystać chociażby z reguły de l'Hospitala aby otrzymać:
| | 1 | | 4192256 | |
S = limn→∞ Sn = 211(211−1)* |
| = |
| . |
| | 11 | | 11 | |
11 maj 22:50
11 maj 22:53
zadanie: dziekuje
11 maj 23:01
zadanie: probuje obliczyc te granice i mi nie wychodzi
moja suma ostatecznie wyszla taka:
| | 211/n(1−211) | |
211(1−2−1/n)* |
| |
| | 1−211/n | |
| | 1 | | 21/n−1 | |
wyrazenie 1−2−1/n=1− |
| = |
| |
| | 21/n | | 21/n | |
| | 21/n−1 | | 211/n(1−211) | |
czyli 211 |
| * |
| = |
| | 21/n | | 1−211/n | |
| | 21/n−1 | |
=211(1−211)*210/n* |
| |
| | 211/n−1 | |
| | 21/n−1 | |
pomijajac stala 211(1−211) licze granice z wyrazenia 210/n* |
| |
| | 211/n−1 | |
| | 21/n−1 | |
(n→∞) lim 210/n* |
| |
| | 211/n−1 | |
12 maj 10:01
zadanie: wczesniej zle obliczalem pochodna
12 maj 10:17