Log
Juliusz : Kiedy logarytm jest równy 0 ? np jak rozwiązać log30
1 maj 15:38
Juliusz : jak naszkicować wykres funkcji f(x)=log3(3x+3) ?
podstawiam za x:
0 i wychodzi 1
2 wychodzo 2
8 wychodzi 3
ale nie umiem dla ujemnych x tego obliczyc pomoże ktoś ?
1 maj 15:46
Marcin: Widziałeś kiedyś wykres logarytmiczny? Wiesz jaka jest dziedzina logarytmu?
1 maj 15:49
Saizou :
3x+3>0
x>−1
log
3(3x+3)=0
3
0=3x+3 z def logarytmu
1=3x+3
3x=−2
1 maj 15:49
ZKS:
log3(3x + 3) = log3[3(x + 1)] = log3(x + 1) + log33 = log3(x + 1) + 1
1 maj 15:50
Juliusz : kurde dzięki !
1 maj 15:52