Oblicz x i y
Debs: Wyznacz najmniejszą możliwą wartość sumy kwadratów dwóch liczb x i y, jeśli x−y=3.
1 maj 15:30
ZKS:
Zapisz to jak Ty to rozumiesz.
1 maj 15:30
Debs: No nie wiem, jedyne co mi przychodzi do głowy, to tak długo podstawiać, aż wyjdzie

Ale
wolałabym znać jakiś sposób, jeżeli istnieje
1 maj 15:35
ZKS:
Zapisz co rozumiesz przez sumę kwadratów dwóch liczb x i y.
1 maj 15:37
Debs: x2 + y2
1 maj 15:39
ZKS:
Wiesz dodatkowo że x − y = 3 teraz możesz wyznaczyć x albo y i wstawić do wyrażenia które
napisałeś.
1 maj 15:42
Debs: No ok, to podstawiam w ten sposób:
x = 3 + y
(3+y)2 + y2 = 2y2 + 6y + 9
Tylko nie wiem, co dalej xD
1 maj 18:37
Janek191: Czyli
S( y) = 2 y
2 + 6y + 9
| | −6 | |
2 > 0 , więc ta funkcja ma najmniejszą wartość dla y = p = |
| = −1,5 |
| | 4 | |
wtedy x = 3 + ( − 1,5) = 1,5
S( −1,5) = 2*( −1,5)
2 + 6*( −1,5) + 9 = 2*2,25 − 9 + 9 = 2,25
Odp. 2,25
========
1 maj 19:08
Debs: Dziękuję
1 maj 19:41
Janek191:

Pomyłka

Zapomniałem pomnożyć przez 2.
S( − 1,5) = 2*2,25 − 9 + 9 = 4,5
Odp. 4,5
=======
2 maj 05:25