Bardzo ambitne zadanie
maturzystka : Znalazłam bardzo bardzo ambitne zadanie z rozszerzonej matury sierpniowej z 2013r.
Treść:
Punkty A=(1,3) i D=(2,1) są wierzchołkami trapezu ABCD o podstawach AB i CD. Wierzchołki B i C
leżą na osi Ox, a ramię BC tego trapezu ma długość 2. Wyznacz równania prostych AB i CD. Jak
to rozwiązać? Męczę się już nad tym 2,5 godziny
1 maj 15:24
Tyrmand: ale w sierpniu przecież nie ma rozszerzenia...
1 maj 15:26
Marcin:

Mała podpowiedz rysunkowa

To jest jedna opcja, bo jest jeszcze druga.
1 maj 15:28
maturzystka : zadanie znalazłam tutaj na stronie w zadaniach z matury, gdzie jest napisane że jest to z
matury rozszerzonej z sierpnia 2013r., może błąd autora strony? to nieistotne.. interesuje
mnie rozwiązanie zadania
1 maj 15:30
Marcin: Chociaż nie, ten rysunek może wprowadzić w błąd
1 maj 15:30
Marcin: Proste które tworzą podstawy, mają taki sam współczynnik kierunkowy. (są do siebie równoległe)
1 maj 15:31
Piotr 10: Najlepiej to zrobić
a
1=a
2
Potem jeszcze masz dlugosc i podstawic cos i tyle
1 maj 15:33
Marcin: Nie każdy zna wzór na współczynnik kierunkowy
1 maj 15:39
maturzystka : nie rozumiem @Piotr 10 skąd ci się to wzięło
1 maj 15:40
Tyrmand: jeśli chodzi o ten wzór to on jest w tablicach
1 maj 15:41
Piotr 10: Marcin
Mój wzór jest w tablicach, tylko w innej postaci
a=tgα.
1 maj 15:42
kyrtap: | | yb −ya | | yb −ya | |
maturzystka wzór na prostą jest y − ya = |
| (x − xa) gdzie a = |
| |
| | xb−xa | | xb−xa | |
1 maj 15:43
Marcin: No tak. Tylko że nie każdy to widzi

Może się czepiam, sorry
1 maj 15:44
kyrtap: nie wiem ja się tego wzoru wykułem w pierwszej klasie gdy pani od razu go podała
1 maj 15:45
Marcin: Widziałeś kiedyś wykres logarytmiczny? Znasz dziedzinę logarytmu?
1 maj 15:47
Marcin: O ja, nie tu to miałem wpisać
1 maj 15:48
maturzystka : ja się poddaję, kompletnie nie rozumiem tego zadania
1 maj 15:49
kyrtap: Marcin na kilka frontów
1 maj 15:50
Marcin: Wyznacz równania tych dwóch prostych które tworzą podstawy. Są one do siebie równoległe i znasz
punkty przez które przechodzą.
1 maj 15:51
Marcin: żebyś kyrtap wiedział
1 maj 15:51
maturzystka : | | −3 | |
Używając tych magicznych wzorów doszłam do czegoś takiego: a= |
| oraz a={−1}{xc −2} |
| | xb −1 | |
co do przyrównaniu dało mi −3x
c +6=−x
b +1
| | ⎧ | xb −xc=2 | |
| Potem ułożyłam układ równań | ⎩ | −3xc +6=−xb +1 | oraz druga opcja k{xb −xc=−2
|
&−3x
c +6=−x
b +1}
| | 3 | | 1 | | 7 | |
Z pierwszego układu wyszło mi że C( |
| ,0) i B (− |
| ,0) a z drugiego układu C( |
| ,0) |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 11 | |
i B( |
| ,0).. Jak już mam te punkty to już z górki, mam nadzieję że mi dobrze wyszło, |
| | 2 | |
dzięki za pomoc
1 maj 16:13
Mila:
Mam takie same wyniki. (punkty: B i C)
1 maj 16:36