Wyznacz dziedzinę funkcji
Roxor: | | 1 | |
Wyznacz dziedzinę funkcji f(x) = |
| |
| | cos2x + sin2x | |
Problemy zaczynają się już na samym początku czyli cos2x + sin2x ≠ 0.
Próbowałem to rozpisywać ze wzorów podwojonego kąta ale nic
1 maj 15:21
Tyrmand: cos2x−sin2x ≠ 0 ⇔ cos2x ≠ −sin2x
Narysuj obie funkcje, zobacz gdzie się przetną i po kłopocie
1 maj 15:23
ZKS:
cos(2x) + sin(2x) ≠ 0
cos(2x) = −sin(2x)
cos(2x) = sin(−2x)
Dasz radę dalej?
1 maj 15:24
Tyrmand: tam w tym pierwszym ma być "+"
1 maj 15:24