Trygonometria
jakubs: Naszkicuj wykres funkcji f(x)= 2cosx + |cosx|,gdzie x ∊<0, 2 π>, a następnie rozwiąż równanie
| | π | | 3π | |
mam wykres 3cosx w przedziałach <0, |
| >∪< |
| ,2π> |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | 3π | |
i cosx w przedziale ( |
| , |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
Wolfram pokazuje mi tak :
http://www.wolframalpha.com/input/?i=2cosx%2B|cosx|
Dlaczego cosx leży pod osią ox ?
| | π | | 3π | |
Według moich obliczeń to w przedziale ( |
| , |
| ) mam naszkicować cosx. |
| | 2 | | 2 | |
1 maj 15:17
JoJo: Musisz rysować na przypadki: dla cosx>0 f(x) = 3cosx. Dla cosx <0, f(x) = cosx i wyjdzie tak
jak w woflramie
1 maj 15:19
Tyrmand: tak, ale dla cosx<0 , czyli pod osią
1 maj 15:20
ZKS:
| | 5 | |
No jak dlaczego? Przecież przykładowo dla x = |
| π mamy funkcję postaci |
| | 4 | |
f(x) = cos(x)
1 maj 15:21
jakubs: Tempak ze mnie...
dzięki
1 maj 15:24