matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Funkcja trygo.
Matt:
dana jest funkcja fx= sin2x wyznacz miejsca zerowe funkcji 2*f(2x)+1
1 maj 15:09
Mila:
f(x)=sin(2x) g(x)=2*f(2x)+1⇔ g(x)=2*sin(2*2x)+1 g(x)=2*sin(4x)+1 2*sin(4x)=−1
−1
sin(4x)=
2
π
5
4x=
+π+2kπ lub 4x=
π+2kπ
6
6
dokończysz?
1 maj 16:56