plani
aaaa:(: W trójkąt abc którego kąt acb ma miarę 60, wpisano okrąg o środku s. Odległość punktu S od
wierzchołka A wynosi 10, a od wierzchołka B jest równa 10√3/ Oblicz długość boku AB
help
1 maj 14:38
aaaa:(:

to czerwone to kąt 60 stopni.
jaki kąt jest na tym niebieskim kółeczku? plus proszę o wyjaśnienie dlaczego
1 maj 15:19
Hugo:

Z tw cosinusów i poszukaj sb czy czasem to nie ma 120 stopni ten kąt.
1 maj 15:26
aaaa:(: no własnie ten kąt ma 120 stopni, gdy będe wiedział jak sprawdzić wartość tego kąta jestem w
domu
1 maj 15:26
Hugo: Z twierdzenia
1 maj 15:34
aaaa:(: ale jak, skoro mam tylko 2 boki i 2 niewiadome
1 maj 15:36
1 maj 15:47
aaaa:(: no znam to twierdzenie, ale właśnie średnio to widzę na tym przykładzie akurat
1 maj 16:14
aaaa:(: to jak to w koncu z tym jest? potrafi ktoś poiedzieć? bardzo bym prosił
1 maj 17:13
Mila:

Srodek okręgu wpisanego w trójkąt leży na przecięciu dwusiecznych katów wewnętrznych trójkata.
W ΔABC:
2α+2β+60 =180
o suma kątów w Δ⇔
2α+2β=120⇔
α+β=60
W ΔABS:
α+β+δ=180⇔60+δ=180
δ=120
o
Z tw. cosinusów :
c
2=10
2+(10
√3)
2−2*10*10
√3cos(120
0)
dokończysz?
1 maj 17:46
aaaa:(: taaaaaak, bardzo Ci dziękuję! mega rozpisane z tymi kątami! śliczne dzięki
1 maj 17:56
Mila:
1 maj 17:58