Marcin i koledzy
5-latek: Otoz .
W pewnym ciagu arytmetyczntm wyraz pierwszy rowna sie pierwiastkowi rownania 5
x−5
3−x=20 ,
drugi wyraz tego ciagu jest pierwiastkiem rownania log
√x−5+log
√2x−3+1=log30
| | | |
Widzac ze suma n poczatkowych wyrazoe tego ciagu Sn= | +8 obliczyc liczbe wyrazow tego |
| | |
ciagu
I jeszce jedno
Prwdopodobienstwo ze kazdy z 4 silnikow samolotu bedzie funkcjonowal bez przerwy w czasie
pewnej podrozy wynosi 0,995 . Oblicz prowdopodobiensto ze przynajmniej jeden z nich nie
przerwie pracy w ciagu calej podrozy jezeli wiadomo ze przyczyny powodujace przewrwe w
funkcjonowaniu poszcegolnych silnikow sa od siebie niezalezne .
1 maj 14:11
zawodus: Zadanie pierwsze ciekawsze

(więcej liczenia), bo drugie się robi w pamięci
1 maj 14:15
Marcin: Drugiego nawet nie ruszam, bo nie ogarniam prawdopodobieństwa

Biorę się za drugie, dziękuję
1 maj 14:17
zawodus: 
zobacz co napisałeś
1 maj 14:18
jakubs: Marcin
1 maj 14:18
Hajtowy: Marcin ... ćpałeś?
1 maj 14:19
Marcin: Biorę się za pierwsze!
1 maj 14:20
Draghan: XD Reakcja
zawodusa − bezcenna
1 maj 14:20
Marcin: Nie
Hajtowy. Wypiłem Twoją 0,7
1 maj 14:20
5-latek: Odpowiedz do drugiego to 0,999 999 999 375
1 maj 14:21
Hajtowy: To już nie będzie Dżumy?
1 maj 14:21
zawodus: Dżuma już była i na razie nam nie grozi jej powrót
1 maj 14:22
Marcin: Jak będzie, to kupię jeszcze jedną

(ja nie żartuję

)
1 maj 14:22
razor: w 1 n = 8?
1 maj 14:26
razor: a w 2 to bedzie po prostu 1 − (0,005)4 ?
1 maj 14:27
zawodus: drugie ok

a pierwsze nie liczyłem
1 maj 14:27
Saizou : razor mi też wyszło 8
1 maj 14:31
5-latek: razor odpowiedzi sa takie jak napisales.
Wiec wytlunacz teraz kolegom np zadanie nr 2
1 maj 14:33
Marcin: No drugie w sumie mógłbyś. Pierwszego nie trzeba
1 maj 14:38
Marcin: Chociaż nie. W sumie to nie było trudne
1 maj 14:41
razor: Nie miałem niezależności zdarzeń w szkole i nie wiem czy trzeba było to zastosować tutaj,
zrobiłem to "na chłopski rozum"

Jeżeli prawdopodobieństwo, że silnik będzie działać cały czas wynosi 0,995, to
prawdopodobieństwo, że się zepsuje wynosi 0,005. Mam policzyć prawdopodobieństwo takiego
zdarzenia, w którym przynajmniej jeden z silników dociągnie do końca. Zdarzeniem przeciwnym do
tego jest zdarzenie w którym wszystkie cztery silniki się zepsują, czyli |A'| = (0,005)
4
1 maj 14:42
razor: za późno
1 maj 14:43
Marcin: Ok, dziękuję

zad1.
a
1=2
√x−5*
√2x−3=3
więc a
2=6
2+6+10+14+18+22+26+30=128 (można to liczyć też i wzorkiem)
1 maj 14:46
5-latek: To moze takie zadanka dla odmiany
nr 1 . Ile liczb wiekszych od 1000 mozna utworzyc z liczb 1,2,3,4 ?
Nr2 na ile sposobow mozna nawlec na sznurek 16 korali 8 czerwonych 6 bialych i 2 czarne .
POczatek i koniec sznurka sa ustalone .
nr 3
| | n+1 | |
O liczbie naturalnej n>1 wiemy ze |
| jest liczba naturalna wobec tego |
| | n−1 | |
a) n
2=5n−6
b) n<3
| | n+4 | |
c) |
| jest liczba calkowita . |
| | n−4 | |
4) wykaz ze dla kazdej nieparzystej liczby naturalnej n liczba n
3+3n
2−n−3 jest podzielna
przez 48
| | a+b+|a−b | | a+b−|a−b| | |
nr5) wykaz ze ( |
| )2+( |
| )2=a2+b2 |
| | 2 | | 2 | |
nr6) wykaz ze dla dowolnych liczb dodatnich a b c zachodzoi nierownosc
(a+b)(b+c)(c+a) >=8abc
nr7) Wykaz ze jesli przekatne czworokata dziela sie na polowy to czworakat ten jest
rownoleglobokiem
nr8 ) dane sa punkty a(1,2) i b(3,4)
jaki warunek musza spelniac wspolrzedne x i y punktu C jesli punkt ten lezy na prostej
przechodzacej przez punkt A i prostopadlej do prostej AB
| | 2x | | √x−2 | |
nr9) POdaj zbior wartosci funkcji y= |
| , y= |
| , y=√cos2x |
| | 1+x2 | | √2−x2 | |
nr 10) zbadaj parzystosc i nieparzystosc nastepujacych funkcji
| | 1+x2 | |
y=x |
| y=cos2x+√1+x2, y=√4+3x+x2+P[4−3x+x2 |
| | 1−x2 | |
nr 11.Znajdz okkres podstzwy funkcji
| | x | | 1 | |
y=1−sin2x, y=xtg |
| , y=sin(2x+1) y= |
| y= tgx+ctgx y= |
| | 2 | | sinx | |
na razie starczy
1 maj 15:11
1 maj 15:14
5-latek: w 10 zadaniu ma byc tak
y=
√4+3x+x2+
√4−3x+x2
| | pix | |
i y= sin |
| +cos{pix}{2} |
| | 2 | |
1 maj 15:15
5-latek: Draghan do 1 to 4!
1 maj 15:19
Marcin: o wow. Dzięki 5−latek. Po polski się za to biorę
1 maj 15:21
Draghan: A ja powiem, że w pierwszym poprawny wynik jest zerem

Bo ja tworzę liczby, mnożąc te cztery, dostępne liczby i nijak mi nie wychodzi liczba > 1000

Nie ma rady, musisz doprecyzować polecenie
1 maj 15:23
5-latek: moge poprawic to ze nie z liczb a cyfr 1 ,2 ,3 4.
1 maj 15:30
5-latek: A teraz ide odpoczywac . W koncu mamy weekend
1 maj 15:32
Draghan: Nie no, się niepotrzebnie czepiam, nie zwracaj na mnie uwagi

Życzę Ci miłego dnia
1 maj 15:33