Zadanie
Imper: Punkty A = (2,11), B = (8, 23), C = (6,14) są wierzchołkami trójkąta. Wysokość trójkąta
poprowadzona z wierzchołka C przecina prostą AB w punkcie D. Oblicz współrzędne punktu D.
Piszę równanie na prostą(AB) przechodzącą przez 2 punkty:
(y−2)(8−2)−(23−11)(x−2)=0
6y−66−12x−24=0/:6
y−11−2x−4=0
y=2x+15
Moje pytanie brzmi dlaczego ta prosta wychodzi mi inaczej niż tu
http://www.matemaks.pl/zadanie.php?id=301
gdzie robię błąd
1 maj 13:35
Imper: oj sory tam powinno być:
(y−11)(8−2)(23−11)(x−2)=0
1 maj 13:36
Imper: dobra juz wiem powino byc tam +24 a nie −24
1 maj 13:39
Marcin: Ja polecam tą metodę

11=2a+b
23=8a+b
−12=−6a
a=2
11=4+b
b=7, więc
y=2x+7
1 maj 13:41
zawodus: każda jest dobra, tylko żeby się nie pomylić
Marcin wiesz dlaczego uczniowie stosują ten wzór?

Bo jest w karcie, a twoja metoda (chociaż dla większości prostsza) w karcie wzorów nie jest
opisana
1 maj 13:46
Marcin: No to często tak jest

Niektórzy muszą sobie np. wyprowadzić wzór na przekątną sześcianu (o ile potrafią), a niektórzy
po prostu wiedzą, że jest to a
√3
1 maj 13:49
Piotr 10: AB→=[6;12]
A(x − x0)+B(y − y0)=0
6*(x − 6)+12(y − 14)=0
6x − 36 +12y −168=0
12y = −6x −204 :12
y = − 0,5x −17 − prosta CD
1 maj 13:49
zawodus: tego wzoru rzadko się uczy w liceum

w karcie też go nie ma
1 maj 14:02
Piotr 10: Mnie uczono
1 maj 15:49