parametr i dziedzina, Pomóżcie maturzyście :)
JoJo: Wyznacz parametr a, wiedząc, że dziedziną funkcji f(x)= √(x+a)(x2+3ax+36) jest zbiór (−3,
+∞)
A więc zakładam, że wszystko pod pierwiastkiem musi być ≥0. Żeby dziedziną był zbiór (−3, +∞).
Żeby tak się działo, to drugi nawias musi nie mieć pierwiastków (Δ<0, z tego wychodzi
a∊(−4,4)). Tyle, by dziedzina pasowała, to w pierwszym nawiasie a mu się równać 3. Dobrze
kombinuje, czy się myle?
1 maj 13:24
Tadeusz:
dobrze kombinujesz ... ale zastanów się czy to jedyne rozwiązanie ...
1 maj 14:47
JoJo: Drugim rozwiązaniem będzie chyba taka opcja, że drugi nawias będzie miał jedno rozwiązanie
równe −3, tak?
1 maj 14:52
Tadeusz:
.. a może tak być?
1 maj 14:54
JoJo: (x+3)(x2+3ax+36)≥0
dla a=−3
czyli w drugim nawiasie jedynym rozwiązaniem musi być −3.
Δ=0, f(−3)=0
z Δ=0 wychodzi a=−4, a=4
z f(−3)=0 wychodzi a=5, więc chyba sprzeczność?
1 maj 15:00
JoJo: Jak źle myślę to przepraszam
1 maj 15:01
Tadeusz:

...i jeszcze tak −
1 maj 15:05
JoJo: czyli sama Δ=0 w drugim nawiasie? Bo już się choroba chyba troche pogubiłem
1 maj 15:11
JoJo: pomoze ktos?
2 maj 14:31