matematykaszkolna.pl
Zapis przekształconych równań Draghan: Witam emotka Mam pytanie, dotyczące kwestii formalnej zapisu równań emotka Sprawa błaha, niemniej ostatnio mnie "męczy" Pytam w kontekście maturki, oczywiście, ale myślę, że nie tylko tam mi się przyda emotka Czy jeśli mam równanie, np. (1) 2a = 3b i chcę przekształcić jakoś to równanie, np.
 3 
do (2) a =

b, jakiego symbolu matematycznego użyć? Dotychczas nie zawracałem sobie tym
 2 
głowy, bo u siebie w notatkach pisałem raczej chaotycznie , a na sprawdzianach, czy egzaminach, pisałem takie przekształcone równania "w słupku", czyli jedno pod drugim. Tylko że szkoda miejsca czasami To się tak zastanawiam emotka Czy to będzie formalnie poprawne, kiedy napiszę w taki sposób?
 3 
2a = 3b ⇔ a =

b
 2 
Czy jeszcze jakoś inaczej takie coś należy napisać? emotka
1 maj 13:15
zawodus: tak jest ok, bo z jednego wynika drugie i na odwrót. Trzeba zawsze uważać na to, aby nie napisać ⇔ wtedy, gdy prawdziwa jest tylko implikacja w jedna stronę emotka
1 maj 13:17
5-latek:
 3b 
To przeciez taki sam zapis co

.
 2 
Przez takie durnoty CKE czasami doprowadza do absurdu Wiec pisz jak CI pasuje
1 maj 13:19
Draghan: Wiem, że taki sam zapis ^^ Właśnie chodzi mi o takie cosie, kiedy jedno wynika z drugiego i odwrotnie emotka Żeby nie musieć pisać w słupku, a żeby jakoś to wyglądało i było poprawne emotka A np. jeśli podnoszę do kwadratu, to również można dać to "⇔"? emotka
1 maj 13:22
razor: x = 2 ⇔ x2 = 4 ⇔ x = 2 lub x = −2 jak sądzisz? emotka
1 maj 13:23
Draghan: No, nie pasuje za bardzo
1 maj 13:25
Bogdan: Ja używam oznaczenia ⇒
 5 
Np. 3a = 5b ⇒ a =

b
 3 
1 maj 13:32
zawodus: Zawsze bezpieczniej emotka
1 maj 13:33
Draghan: Aha, czyli mogę machnąć strzałeczkę taką w prawo i będzie dobrze? emotka Wtedy (1) x = 2 ⇒ x2 = 4 jest poprawne i można napisać również coś w tym guście
 b 
(2) 2a = b ⇒ a =

i też będzie poprane? emotka
 2 
1 maj 13:46
Bogdan: Uważam, że tak jest poprawnie
1 maj 14:02
Draghan: Dziękuję Wam ślicznie emotka emotka
1 maj 14:19
Trivial: Draghan, zapis R1 ⇔ R2 oznacza, że z R1 można wyprowadzić jednoznacznie R2 ale także z R2 można jednoznacznie wyprowadzić R1. Z kolei R1 ⇒ R2 oznacza "z R1 można jednoznacznie wyprowadzić R2" i nic więcej. emotka
1 maj 15:14
Draghan: Tak (mniej więcej) myślałem emotka I Tobie dziękuję emotka emotka Miłego dnia! emotka
1 maj 15:16
Trivial: I wszędzie tam, gdzie można użyć '⇔' można użyć też '⇒' lub '⇐'. x = 2 ⇔ x2 = 4 jest zapisem niepoprawnym, gdyż z x2 = 4 nie wynika jednoznacznie, że x = 2.
1 maj 15:24
Draghan: emotka
1 maj 15:30