matematykaszkolna.pl
pytanie o zadanie z parametrem Ala: Hej. Mam pytanie. Umiem rozwiazac zadanie z parametrem gdy szukane są dwa różne pierwiastki, gdy ma co najmniej jeden pierwiastek, gdy ich nie ma. Ale co jeśli będzie np. Jeden pierwiastek podwójny? Jakie mam dać zalozenie? Tak samo nie umiem sobie poradzić jeśli mam dwa różne pierwiastki ujemne... Proszę o pomoc emotka
1 maj 12:09
5-latek: Jeden pierwiastek podwojny to Δ=0 , jesli dwa pierwiastki (bez rozne to Δ≥0 Jesli dwa rozne pierwiastki ujemne to 1). delta >0 2) x1+x2<0 (bo suma dwoch liczb ujemnych jest liczba ujemna 3) . x1*x2>0 (bo iloczyn dwoch liczb ujemnych jest liczba dodatnia
1 maj 12:17
Bogdan: ax2 + bx + c i dwa różne pierwiastki ujemne. W zbiorze założeń jest także założenie: a ≠ 0
1 maj 12:20
Ala: Bogdan Twojego zapisu nie rozumiememotka za to 5−latek bardzo mi pomógł. Dziękuję pięknie emotka
1 maj 12:36
Bogdan: Czego nie rozumiesz? Podam przykład: Dla jakich wartości parametru m równanie (m − 2)x2 + 3x2 − 4 = 0 ma dwa różne pierwiastki ujemne? a = m − 2, b = 3, c = −4 Założenia: 1) a ≠ 0 ⇒ m − 2 ≠ 0 ⇒ m ≠ 2 2) Δ > 0
 c 
3) x1*x2 > 0 ⇒

> 0 (korzystamy z wzorów Viete'a)
 a 
 b 
4) x1 + x2 < 0 ⇒ −

< 0
 a 
Nie można pominąć założenia a ≠ 0
1 maj 12:48
5-latek: Witaj Bogdanemotka Alu on Ci tez bardzo pomogl . A ja zapomnialem napisac tego zalozenia Popatrz jesli mamy ax2+bx+c=0 i za a wstawimy 0 to dostaniemy 0*x2+bx+c=0 wiec bx+c=0 I teraz dobrze zobacz . Tu juz nie bedzie dwoch rozwiazan (bo to nie jest rownanie kwadratowe
 −c 
tylko bedzie jedno rozwiaznie czyli bx+c=0 to bx=−c to x=

.
 b 
czy teraz widzisz jak bardzo wazne jest to zalozenie ? Przyklad (piszse z glowy 2x2+5x+(m+1) =0 gdzie m jest parametrem −− tutaj nie musisz zakladac ze a nie rowna sie 0 bo tu juz widac Ale jesli masz takie (m+1)x2+5x+67=0 to juz tu usisz zalozyc ze (m+1) nie rowna sie 0 bo dla m=−1 dostaniesz rownanie liniowe 5x+67=0 i masz jeden pierwiastek a nie dwa . czy teraz rozumiesz to
1 maj 12:50
Bogdan: mała poprawka w moim przykładzie: (m − 2)x2 + 3x − 4 = 0 Witaj 5−latek emotka
1 maj 12:53