pytanie o zadanie z parametrem
Ala: Hej. Mam pytanie. Umiem rozwiazac zadanie z parametrem gdy szukane są dwa różne pierwiastki,
gdy ma co najmniej jeden pierwiastek, gdy ich nie ma. Ale co jeśli będzie np. Jeden
pierwiastek podwójny? Jakie mam dać zalozenie? Tak samo nie umiem sobie poradzić jeśli mam dwa
różne pierwiastki ujemne... Proszę o pomoc
1 maj 12:09
5-latek: Jeden pierwiastek podwojny to Δ=0 , jesli dwa pierwiastki (bez rozne to Δ≥0
Jesli dwa rozne pierwiastki ujemne to 1). delta >0 2) x1+x2<0 (bo suma dwoch liczb ujemnych
jest liczba ujemna 3) . x1*x2>0 (bo iloczyn dwoch liczb ujemnych jest liczba dodatnia
1 maj 12:17
Bogdan:
ax2 + bx + c i dwa różne pierwiastki ujemne. W zbiorze założeń jest także założenie: a ≠ 0
1 maj 12:20
Ala: Bogdan Twojego zapisu nie rozumiem

za to 5−latek bardzo mi pomógł. Dziękuję pięknie
1 maj 12:36
Bogdan:
Czego nie rozumiesz?
Podam przykład:
Dla jakich wartości parametru m równanie (m − 2)x
2 + 3x
2 − 4 = 0 ma dwa różne pierwiastki
ujemne?
a = m − 2, b = 3, c = −4
Założenia:
1) a ≠ 0 ⇒ m − 2 ≠ 0 ⇒ m ≠ 2
2) Δ > 0
| | c | |
3) x1*x2 > 0 ⇒ |
| > 0 (korzystamy z wzorów Viete'a) |
| | a | |
| | b | |
4) x1 + x2 < 0 ⇒ − |
| < 0 |
| | a | |
Nie można pominąć założenia a ≠ 0
1 maj 12:48
5-latek: Witaj
Bogdan
Alu on Ci tez bardzo pomogl . A ja zapomnialem napisac tego zalozenia
Popatrz jesli mamy ax
2+bx+c=0 i za a wstawimy 0 to dostaniemy 0*x
2+bx+c=0 wiec bx+c=0
I teraz dobrze zobacz . Tu juz nie bedzie dwoch rozwiazan (bo to nie jest rownanie kwadratowe
| | −c | |
tylko bedzie jedno rozwiaznie czyli bx+c=0 to bx=−c to x= |
| . |
| | b | |
czy teraz widzisz jak bardzo wazne jest to zalozenie ?
Przyklad (piszse z glowy
2x
2+5x+(m+1) =0 gdzie m jest parametrem −− tutaj nie musisz zakladac ze a nie rowna sie 0
bo tu juz widac
Ale jesli masz takie (m+1)x
2+5x+67=0 to juz tu usisz zalozyc ze (m+1) nie rowna sie 0 bo
dla m=−1 dostaniesz rownanie liniowe 5x+67=0 i masz jeden pierwiastek a nie dwa .
czy teraz rozumiesz to
1 maj 12:50
Bogdan:
mała poprawka w moim przykładzie: (m − 2)x
2 + 3x − 4 = 0
Witaj
5−latek
1 maj 12:53