Mam pytanie co sie stanie z funkcja jesli odbijemy ja o f(-|x|)
Julka ;) :) ;*: Mam pytanie co sie stanie z funkcja jesli odbijemy ja o f(−|x|)
1 maj 12:02
Julka ;) :) ;*: pomocy
1 maj 12:07
sushi_ gg6397228:
to weź sobie narysuj
np:
y= x2 i potem
f(−|X|)=...
i zobacz co wyjdzie
1 maj 12:10
muflon: raczej chodzi Ci o to,ze mamy f(x) i jak bd wyglądał wykres f(−IxI)
1 maj 12:10
muflon: nie no dla x2 tego nie będzie widać, bo będzie to samo, generalnie zostanie to co jest po
ujemnych x bez zmian, po dodatniej stronie, będzie symetryczne względem osi x=0.
1 maj 12:12
Julka ;) :) ;*: tak wlasnie tak muflonku
1 maj 12:12
Julka ;) :) ;*: czyli jak w koncu bo sama nie wiem co sie dzieje z f(x) po odbiciu przez f(−IxI)
1 maj 12:14
sushi_ gg6397228:
jak sobie zrobi na przykladach ; moze inne funkcje to zobaczy co sie stanie
a nie czeka na gotowca, aby sie inni wysilali
1 maj 12:15
sushi_ gg6397228:
y1= sin x
y2= 2x
y3= x
rysuj sobie te funkcje i sprawdzaj jak sie poodbija i wyciagnij jakies wnioski
jak mało przykładow to wymysl inne funkcje
1 maj 12:17
Julka ;) :) ;*: Jak bymwiedziala czy dobrze robie te przyklady to bym nie pytala −,−
1 maj 12:19
Julka ;) :) ;*: tym bardziej ze mam przed soba wykres i mam go narysowac po przesunieciu wlasnie i totalnie nie
wiem jak to narysowac ...gdyz wzoru nie mam
1 maj 12:27
sushi_ gg6397228:

y= sin(−|x|)− czerwony kolor
1 maj 12:28
sushi_ gg6397228:

y=2
−|x|− kolor czerwony
1 maj 12:29
sushi_ gg6397228:

y= −|x|− kolor czerwony
co widac po tych 3 rysunkach?
1 maj 12:30
Julka ;) :) ;*: ze najpierw robimy tak jakbysmy mieli −x i pozniej to co otrzymalismy wedlug zasady |x| to
co z prawej na lewo ^^ dziekuje rozumiem
1 maj 12:42
sushi_ gg6397228:
źle
dla x<0
f(−|x|)= f(x)−−−> czyli zostaje lewa strona " dla "x" ujemnych" i potem symetrycznie wzgledem
OY z "lewej na prawą" stronę
1 maj 12:54
Julka ;) :) ;*: alez bardzo ci dziekuje

mogles tak od razu xd
1 maj 13:05