Dla maturzystów
Domel: Dla maturzystów
Suma cyfr liczby trzycyfrowej wynosi 11 a jeżeli od sumy dwóch pierwszych cyfr odejmiemy
trzecią cyfrę uzyskamy wartość 3.
Jeżeli od tej liczby trzycyfrowej odejmiemy liczbę z przestawionymi pierwszą i trzecią cyfrą to
otrzymamy wartość 99. Jaka to liczba?
1 maj 10:58
5-latek: Czesc
Domel
Musisz poczekac na maturzystow . Oni teraz po nocy śpią
1 maj 11:02
zawodus: jak w nocy nie spali to tak to jest

i twierdzą, że uczą się tak długo
1 maj 11:04
Domel: 
− a ja po ....... latach od matury śpię dobrze i wstaję rano rześki
1 maj 11:08
f(x): 524
1 maj 11:10
zawodus: no cóż muszę przyznać, że ok
1 maj 11:11
5-latek: dodal sobie cyfry zebu mu pasowalo
1 maj 11:12
Hajtowy: Wstałem

Ale to chyba poziom rozszerzony
1 maj 11:23
Hajtowy:
x+y+z=11
(x+y)−z=3
A 3 równania nie potrafię ułożyć
1 maj 11:25
zawodus: poziom rozszerzony?

Takie zadania się w gimnazjum robi
1 maj 11:27
razor: 100x + 10y + z − (100z + 10y + x) = 99
3 równanie
1 maj 11:28
Domel:
Ej −
Hajtowy 
− trzecie równanie − ktoś pomorze koledze − nie jest skomplikowane..
Podpowiedź − niech x oznaczają ilość setek, y − ilość dziesiątek a z − ilość jedności w
pierwszej liczbie.
1 maj 11:30
Domel: No
razor − pisaliśmy chyba w tym samym czasie
1 maj 11:31
Saizou :
pomorze ?
przykro mi ja za wlkp
1 maj 11:31
Domel: zawodus − nie dołuj kolegi

− ja się niedawno dowiedziałem od maturzysty, że
Jaki poziom nauczania − taka wiedza (nie ujmując porządnym szkołom, które nie tylko na kasę od
głowy z ministerstwa patrzą)
1 maj 11:34
Domel: Saizou − czepliwy się stałeś

− niech ci będzie "pomoże"
1 maj 11:36
1 maj 11:37
Saizou : nie nudzę się gości mam mieć zaraz wiec spadam, może potem
1 maj 11:40
rina: latwe
1 maj 11:42
kyrtap: Dzień dobry
1 maj 11:53
kyrtap: Domel lepiej przygotuj nam forumowiczom maturę rozszerzoną na jutro lub sobotę
1 maj 11:54
Hajtowy: x+y+z=11 ⇒ z + 3 + z = 11 ⇒ 2z = 8 ⇒ z = 4
(x+y)−z=3 ⇒ z+3 = x+y ⇒ 7=x+y
100x + 10y + z − (100z + 10y + x) = 99
100x+10y+4−(400+10y+x)=99
100x+10y+4−400−10y−x=99
99x=495
x=5
x+y=7
5+y=7
y=2
x=5
y=2
z=4
Dobrze?
1 maj 12:09
Hajtowy: Czyli tak jak
f(x) napisał 524 ?
1 maj 12:10
Domel:
1 maj 12:43
zawodus: kyrtap chcecie maturę rozszerzoną?

coś się znajdzie
1 maj 12:48
kyrtap: zawodus dałbyś radę

?
1 maj 14:20
zawodus: mogę coś wymyślić, ale wtedy nie gwarantuje, że wyniki będą "ładne"

Zadania z książek różnych mogę podać, ale wtedy pewnie będą już w necie rozwiązane

Chyba lepsza opcja nr 1
1 maj 14:21
kyrtap: nr 1 pasuje tylko nie szalej aż tak za bardzo z wynikami ?

mógłbyś się postarać aby zadania
były typowo maturalne?
1 maj 14:22
kyrtap: trzeba też ustalić kiedy dla mnie w sumie może być i dzisiaj
1 maj 14:23
zawodus: dobra to coś wymyślę

Taki poziom nie za trudny (matura nie jest dla geniuszów

)
1 maj 14:24
kyrtap: dziękować o której lub którego dnia dodasz?
1 maj 14:25
zawodus: dzisiaj na pewno już zabieram się za tworzenie pierwszego zadania
1 maj 14:26
kyrtap: zawodus będzie event "Matura z matematyka.pisz"
1 maj 14:26
zawodus: ja tam się nie zaliczam, do grona zasłużonych na tej stronie

To będzie projekt autorski

(jeszcze o dofinansowanie z UE się postaram

)
1 maj 14:29
kyrtap: hahaa ok
1 maj 14:30
zawodus: Pierwszy (i pewnie niestety ostatni) arkusz już powstał

zaraz go umieszczę
1 maj 17:16