rysowanie wykresu funkcji trygonometrycznej
madrytka: Narysuj wykres funkcji f(x)= cosx+|sin−x| / cosx dla x∊ (− 3π/2,− π/2) lub ( −π/2, π/2) lub
(π/2, 3π/2). Podaj zbiór rozwiązań nierówności 0 ≤ f(x) < 2 .
wiem jak dojść do postaci: f(x)=tgx+1 lub f(x)=−tgx+1 , ale nie wiem jak dalej narysować
wykres w tych przedziałach

pomoże ktoś?
1 maj 10:10
zawodus: f(x)=cosx+|sinx|
1 maj 10:17
madrytka: a tak, ten minus tam u mnie nie potrzebny
1 maj 10:27
zawodus: dla sinx≥0 mamy;
f(x)=2cosx (to łatwo narysować

dla sinx<0 mamy:
f(x)=cosx−sinx to trudniej

Znasz wzory na sumy funkcji trygonometrycznych?
1 maj 10:33
madrytka: ale tam jest jeszcze podzielić przez 2, i w odpowiedziach wychodzi ze mają to być wykresy do
tgx..
1 maj 10:50
5-latek: | | cosx+|sin−x| | |
A tak w ogole to jest zle napisany wzor funkcji f(x)= |
| sinus nie moze |
| | cosx | |
byc sam
Wiec napisz porzadnie wzor funkcji
1 maj 11:00
zawodus: Nie dopatrzyłem, że tam jest podzielić przez coś
1 maj 11:05