Czworościan foremny
Eleutheria: Dany jest czworościan foremny ABCS o krawędzi a. Na krawędzi AS obrano punkt D, dzielący tę
krawędź w stosunku 1:3, licząc od wierzchołka A. Oblicz pole trójkąta DBC.
1 maj 09:22
zawodus: rysunek masz?
1 maj 09:30
Eleutheria: nie
1 maj 10:14
zawodus: a umiesz zrobić?
1 maj 10:17
Eleutheria: Nie potrafię.
1 maj 10:32
5-latek: TO czacznijmy od tego czy wiesz ci to jest w ogole czworoscian foremny ?
jesli nie to zajrzyj do ksiazki lub w google . Tam bedzie pokazane .
1 maj 10:36
5-latek: Czesc zawodus

Zamowilem sobie te ksiazki do geometrii ale byly tylko z 1970r .
1 maj 10:37
zawodus:

wiadomo, że
| | a | |
x= |
| (na rysunku trudno ułamki robić) |
| | 4 | |
Trzeba obliczyć pole czerwonego trójkąta na rysunku
1 maj 10:37
zawodus: cześć
5−latek. O których konkretnie mówisz?
1 maj 10:38
5-latek: Chodzi o te do geometrii do klasy 1 i 2 technikum W. Janowskiego ( te o ktorych pisal PW
1 maj 10:40
zawodus: Aha

czekam na recenzję jak dojdą
1 maj 10:50
Eleutheria: Ok dziękuję, ale jak ja mam to obliczyć?
1 maj 20:24
Bogdan:
Z tw. cosinusów w ΔCAD: b
2 = 16c
2 + c
2 − 2*4c*c*cos60
o = 13c
2
Z tw. Pitagorasa w Δ BCD: w
2 = b
2 − 4c
2 = 9c
2 ⇒ w = 3c
Pole przekroju BCD P = 2c*w = ...
1 maj 23:01