Funkcja liniowa
Oleńka: Dla jakiej wartości parametru m rozwiązaniem równania |x−1|=m+2 jest para liczby o przeciwnych
znakach?
Wiem jak rozwiązać graficznie. Ale algebraicznie nie do końca wiem co robić. Zaczęłam tak:
x (−niesk do 1)
−x+1=m+2
−x=m+1
x=−m−1
dla x<1 do niesk)
x−1=m+2
x=m+3
x1*x2<0
(−m−1)(m+3)<0
m2+4m+3>0
delta=4 pierw z delty 2
m1=−3
m2=−1
m należą od(−niesk do −3) lub (−1 do niesk)
I nie wiem czemu w odpowiedzich jest że tylko od (−1 do niesk). W sumie jak narysuję wykres też
wychodzi tylko ten jeden przedział
1 maj 09:01
Tadeusz:
... ciekawe rozwiązanie −

Masz postać iloczynową ... z niej pierwiastki wprost. Ale Ty wymnażasz ... liczysz deltę
potem pierwiastki. Tyle, że t ma się nijak do zadania −
1 maj 09:50
john2: A gdyby tak dodać założenie m + 2 ≥ 0, co chyba jest nawet konieczne, bo wartość bezwzględna
musi być nieujemna. Może wtedy wyjdzie.
1 maj 10:50
Mila:
Metoda graficzna .
f(x)=|x−1|
y=m+2 funkcja stała dla ustalonego m
rozwiązaniem równania |x−1|=m+2 jest para liczb o przeciwnych
znakach dla m+2>1⇔
m>−1
1 maj 19:38