Logarytmy
Jola ;): Rozwiąż równania korzystając z definicji logarytmu.
a) log√3(2+log2x)=0
b) log√3(3−log√2(x−1))=4
c)log(x+116=2
d)log(x+1)(x3+7)=3
1 maj 00:04
kochanus_niepospolitus:
logab = 0 <=> b = 1
logab = c <=> ac = b
zastosuj ów doskonale znaną Ci definicję logarytmu w praktyce.
1 maj 02:08
Janek191:
a) log√3 ( 2 + log2 x) = 0 ⇔ 2 + log2 x = 1 ⇔ log2 x = − 1 ⇔
⇔ x = 2−1 = 12
1 maj 06:33
Janek191:
b) log
√3 ( 3 − log
√2 ( x − 1)) = 4 ⇔ 3 − log
√2 (x − 1) = (
√3)
4 ⇔
⇔ 3 − log
√2 ( x − 1) = 9 ⇔ log
√2 ( x − 1) = − 6 ⇔ x − 1 = (
√2}
−6 ⇔
1 maj 06:55