LOGARYTMY
NieKumaty: rozwiąż równanie korzystając z definicji logarytmu.
rozwiązać nie potrafię, ale dziedzina wyszła mi x>1 mam nadzieje że dobrze.
log9(log3(logx))=1/2
30 kwi 23:53
Marcin:
log
3logx>0
log
3logx>log
31
logx>1
logx>log10
x>10
A nie czasem tak?
1 maj 00:06
NieKumaty: racja

a rozwiązesz to jeszcze ? prośba bo nie potrafie
1 maj 00:13
Marcin: Przepraszam, ja nie dam rady, muszę czytać streszczenia
1 maj 00:19
pigor: ..., cóż nie wiem czy ta 9−tka jest tak jak widzę, czy
jest podstawa logarytmu np. tak :
log9(log3(logx)= 12 i logx>0 i log
3(logx)>0 ⇔
⇔ log
3(logx)= 9
12 i x>10
0 i logx>3
0 ⇔
⇔ log
3(logx)= 3 i x>1 i logx>1 ⇔ logx=3
3 i x>1 i x>10
1 ⇔
⇔ x=10
27 i x>10 ⇔
x=1027 − szukane rozwiązanie . ...
1 maj 00:36
Marcin: Cześć pigor, wyszło mi to samo
1 maj 00:43