proszę o wskazówkę
Radek:
W ostrosłupie ABCS podstawa ABC jest trójkątem równobocznym o boku długości a . Krawędź AS
jest prostopadła do płaszczyzny podstawy. Odległość wierzchołka A od ściany BCS jest równa d
. Wyznacz objętość tego ostrosłupa.
30 kwi 23:51
Eta:
1 maj 00:09
Radek:
Ale nie wiem jak to rozwiązać, a to rozwiązanie Pana Jakuba nie przemawia do mnie
1 maj 00:10
Eta:
| | 1 | | 1 | |
P(ΔSAD)= |
| |AD|*|AS| i P(ΔSAD)= |
| d*|SD| |
| | 2 | | 2 | |
porównaj pola i z tw. Pitagorasa wyznacz |AD|
| | a√3 | |
następnie wyznacz |AS|=H za |AD|= |
| |
| | 2 | |
V=........
1 maj 00:17
Eta:
Poprawiam chochlika : z tw. Pitagorasa wyznacz |SD|
1 maj 00:19
Radek:
Dobrze, dziękuję a pomoże Pani jeszcze Pani trochę ?
1 maj 00:20