Zadanie maturalne
Eugen: Zadanie maturalne z matury 2010. Poziom Rozszerzony
Przeprowadzono prostą równoległą do osi Ox , która przecięła wykres tej funkcji w punktach A i
B . Niech C = (3,− 1) . Wykaż, że pole trójkąta ABC jest większe lub równe 2.
Można to wykazać w poniższy sposób?
h=1+
1x2
|AB|= P{(x+x)
+(
1x2−
1x2)}
|AB|= 4x
2
p=1/2*4x
2*(1+
1x2)
P=2x
2(1+
1x2)
P=2(x
2+1)
?
30 kwi 23:48
Marcin: Wykres tej funkcji? Jakiej funkcji, to?
30 kwi 23:53
Marcin: co*
30 kwi 23:53
Eugen: f(x)=1x2
30 kwi 23:57
Marcin: | | | |
|AB|= 2x, skąd u Ciebie 4x2? Przecież A ma współrzędne (x, |
| ) |
| | x | |
1 maj 00:11
Marcin: Chyba że źle widzę wzór funkcji
1 maj 00:11
1 maj 00:19
Marcin: Ok. Dalej nie rozumiem skąd u Ciebie |AB|=4x
2..
| | 1 | |
Masz punkt (x, |
| ), więc teoretycznie |AB|=2x |
| | x2 | |
1 maj 00:21
Eugen: Oczywiscie żę jest 2x, źle przepisałem i później się rypało.
na kartce wyszedł mi wynik
1 maj 00:43
Marcin: No to teraz musisz tylko udowodnić że ta nierówność jest prawdziwa dla każdego x>0
1 maj 00:45
Eugen: Czyli też potrzeba zapisać że
(x−1)2>0
?
1 maj 00:49
Marcin: Tak, bo takim zapisem udowadniasz, że ta nierówność jest zawsze dodatnia.
1 maj 00:51
Marcin: Tylko popraw zapis, bo ma być (x−1)2≥0
1 maj 00:54