logarytmy
Jancio: Dobrze to licze ?
log1/3(log3x)= −2
(1/3)−2=log3x
9=log3x
x=39
to koniec ?
30 kwi 23:02
sushi_ gg6397228:
a założenia (dziedzina)?
30 kwi 23:04
Jancio: czyli log3x >0
30 kwi 23:06
Jancio: i nie wiem co z tym dalej zrobić
30 kwi 23:06
lola: Jeśli wstawisz do równania i sprawdzisz, że ok nie potrzeba dziedziny.
30 kwi 23:06
zawodus: Wystarczy sprawdzić wynik
30 kwi 23:07
Jancio: czyli to co zrobiłem jest dobrze ?
30 kwi 23:08
Maslanek: i x>0
30 kwi 23:13
Jancio: czy mógłby mi ktoś pokazać dokładnie jak liczy się tą dziedzinę ?
30 kwi 23:15
zawodus: log3x>0. x>0
log3x>log31
x>1
D=(1,+∞)
30 kwi 23:18
Jancio: dzieki teraz juz kumam !

czy mógłbyś mi jeszcze tylko powiedzieć czy to co zrobiłem na samym
początku jest dobrze ? i czy to na początku + dziedzina to koniec zadania czy cos jeszcze ?
30 kwi 23:21
Paweł: To co napisales na samym poczatku jest w miare ok tylko nie napisales wszystkiego
Zawodus przedchwila to dokladnie napisal :
Dziedzina to : log
3x>0. x>0
log
3x > log
33
0
opuszczamy logarytmy : x>3
0
x>1
Dziedziną jest czesc wspolna : x>1 i x>0 czyli Dziedzina= x∊(1,
∞)
Dalej
log
1/3(log
3x)= −2
log
3x= 9
x= 3
9
x=19683 ∊ Dziedziny
1 maj 00:16
NieKumaty: dzięki !
1 maj 00:21