Wyznacz prawdopodobieństwo
Smykuś: Bartek je obiad przez 30 minut, jego siostra także je obiad przez 30 minut. Obiad jedzą między
12.00 a 13.00. Oblicz prawdopodobieństwo, że spotkają się podczas jedzenia obiadu.
30 kwi 22:55
razor: Zdarzenie pewne
30 kwi 22:56
Smykuś: a co jeśli bartek zacznie jeść obiad o 12.00 i skończy o 12.30 a wtedy zacznie jeść jego
siostra i skończy o 13.00? bo muszą się zmieścić w tej godzinie a godzinę można podzielić na
2x 30 min. Czyli wtedy się nie spotkają.
30 kwi 22:59
razor: Wg mnie polecenie jest tak skonstruowane, że sugeruje, że Bartek nie może zacząć jeść obiadu
dokładnie o 12.00 − tylko chwilę poźniej. Tym samym jego siostra nie może skończyć dokładnie o
13.00, tylko chwilę wcześniej
30 kwi 23:02
Smykuś: właśnie nie, nie chodzi o miedzy tymi godzinami, tylko między 12.00 lub równą 12.00, i
jednocześnie tak samo z 13.00

Napisałem przecież że muszą się zmieścić w godzinie w mojej
odpowiedzi.
30 kwi 23:04
dragon_100: Mimo, że w realnym świecie nie możliwe jest żeby Bartek zaczął jeść dokładnie o 12:00 to z
punktu widzenia matematyki jest to możliwe.
30 kwi 23:07
Smykuś: dokładnie dragon, mógłbyś przedstawić swoje rozumowanie?
30 kwi 23:08
zawodus: Smykuś zadanie z LO czy studia?
30 kwi 23:08
Smykuś: LO, pierwsza klasa
30 kwi 23:09
dragon_100: Nawet jeśli zacznie jeść równo o 12:00 to i tak skończy o 12:30, jego siostra musi zacząć o tej
samej (dokladnie) godzinie więc można powiedzieć, że będą jeść równocześnie.
30 kwi 23:13
Smykuś: Wiesz co... spójrzmy na okręgi i ich możliwe położenia wobec siebie, szczególnie na styczne
zewnętrznie oraz przecinające się. Jeśli okręgi są styczne zewnętrznie to nie nachodzą na
siebie, bo jeśli na siebie nachodzą, to przyjmują pozycję "przecinających się". W tym zadaniu
jest tak samo, jak z tymi okręgami, pół godziny jedzenia obiadu przez Bartka, który ten obiad
zaczął jeść o równej 12.00 to skończył o 12.30, a jego siostra zaczęła wtedy jeść obiad i była
"styczna" do Bartka
30 kwi 23:19
Smykuś: @zawodus
Mógłbyś mi pomóc w tym zadaniu? Proszę
30 kwi 23:32
Smykuś: Na inne zadania odpisujecie, a mi nikt nie chce pomóc
30 kwi 23:54
Mila:

Gdybyś w zadaniu miał napisane, że zaczynają jeść obiad między 12 a 13 to byłoby
prawdopodobieństwo geometryczne:
Mają się spotkac w ciągu 1 godziny.
Narysujemy zbiór punktów w układzie współrzędnych:
⇔
P(A)=pole sześcikąta
P(A)=od pola kwadratu odejmujemy pole 2 trójkątów
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 3 | |
P(A)=1−2* |
| * |
| * |
| =1− |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 4 | | 4 | |
1 maj 00:38