Prawdopodobieństwo
Arni: Niech A i B będą zdarzeniami losowymi zawartymi w Ω. Wykaż ze jeżeli P(A)=0,6, P(A−B)=1/5, tp
P(a∩B)=2/5.
30 kwi 21:59
bezendu:
P(A)=P(A\B)+P(A∩B)
Podstaw dane
30 kwi 22:00
Arni: ok pytanie tylko skąd ten wzór?
30 kwi 22:03
sushi_ gg6397228:
zrób rysunek, dwóch zbiorów
30 kwi 22:14
Arni: ok narysowałem sobie co dalej?
30 kwi 22:18
sushi_ gg6397228:
to pomaluj kredka zielona A\B
pomaluj czerwoną A∩ B
pomalowane pole razem daje.....
30 kwi 22:20
Arni: P(A) czyli 0,6
30 kwi 22:25
Arni: znaczy cały zbiór A
30 kwi 22:25
sushi_ gg6397228:
pomalowane pole daje A
wiec juz został pokazany wzór; reszta obliczeń na własnym zakresie
30 kwi 22:27
Arni: no tak dzięki za proste zilustrowanie tego Dziękuję
30 kwi 22:29
sushi_ gg6397228:
na zdrowie
30 kwi 22:32