Wyznacz liczbe rozwiazan rownania w zaleznosci od parometru a ..Julka potrzebuje
Julka ;) :) ;*: Wyznacz liczbe rozwiazan rownania w zaleznosci od parometru a
d) a2 − 2 = 4x + a
odpowiedz; 1 rozwiazania dla a eR\{−2,2} nieskonczenie wiele dla a=−2, 0 rozwiazan dla a =2
Bardzo prosze o pomoc i wytlumaczenie jak dojsc do tej odpowiedzi bardzo bardzo prosze
30 kwi 21:20
ICSP: jedno rozwiązanie dla a ∊R
30 kwi 21:23
Julka ;) :) ;*: No.. ok ale powiedz prosze jak dojsc do tego wszytkiego ...tylko łopatologicznie ..bo juz sama
nie wiem inne podpunkty zrobilam ..a to
30 kwi 21:26
ICSP: Wszystko z x na jedną reszta na drugą.
30 kwi 21:27
Julka ;) :) ;*: zrobilam dotad x(a−2)(a+2)=a+2 ...i dalej nie wiem pomoz blagam..
30 kwi 21:30
ICSP: Przecież przy x stoi tylko 4

a
2 − 2 = 4x + a
4x = a
2 − a − 2
Jedno rozwiązanie.
30 kwi 21:31
Julka ;) :) ;*: przepraszam tam powinno byc u gory a2x −2 =..... przepraszam moje roztargniecie
30 kwi 21:33
ICSP: a
2x − 2 = 4x + a
x(a
2 − 4) = a + 2
1
o Jeżeli a
2 − 4 ≠ 0 to mamy jedno rozwiązanie dane w postaci
2
o Jeżeli a
2 = 4 to mamy dwa przypadki :
a) a = 2
0 * x = 4
0 = 4 − równanie sprzeczne − brak rozwiązań
b) a = −2
0 = 0
równanie tożsamościowe − nieskończenie wiele rozwiązań
Podsumowując :
a = 2 − równanie sprzeczne
a = −2 − tożsamość
dla dowolnego innego a jedno rozwiązanie
30 kwi 21:42
Julka ;) :) ;*: Mega ty kochany

jeszcy tylko mi powiedz z kad wzielo sie to co jest w podpunktach a i b bo
za chwile matura i musze wiedziec na pewno...
30 kwi 21:52
Julka ;) :) ;*: powie ktos?
30 kwi 22:55
ICSP: Jeżeli a2 = 4 to mamy dwa przypadki
30 kwi 23:00
Julka ;) :) ;*: to rozumiem...

bardziej skad wzioles 0*4=4 i w b 0=0
30 kwi 23:03
ICSP: zwykłe podstawienie.
a = 2
po podstawieniu do równania :
x(a2 − 4) = a + 2
x(22 − 4) = 2 + 2
0 = 4
30 kwi 23:10
Julka ;) :) ;*: dzieki wielki Najlepszy jestes ...jesli bys sledzil moje pytania i rownie fajnie odpowiadal
...stawiam piwka ..ba nawet wysle je poczta xd
30 kwi 23:28