.
aga: Wyznacz wszystkie wartości parametru k∈R dla których równanie (cosx+1/2)(sinx−k)=0 ma trzy
różne rozwiązania w przedziale <0;2π> wiem ze x1=2π/3 x2=4π/3 i myslalam, ze
k∈<−1;1> i ≠ od tych wartosci sinusa gdzie x1=2π/3 x2=4π/3, ale w odpwoiedziach jest inaczej
i czemu wlasnie?
30 kwi 20:50
Tadeusz:
a dlaczego k∊<−1;1>

?
30 kwi 21:52
aga: no to jak by to zrobic?
30 kwi 22:03
sushi_ gg6397228:
najpierw podajesz rozwiazania dla pierwszego nawiasu−−> jakie to są i ile ich jest
30 kwi 22:07
aga: no napisalam przeciez ze x1=2π/3 x2=4π/3 i to sa rozwiazania z cosx=−1/2, ale mi chodzi o ten
drugi nawias
30 kwi 22:11
sushi_ gg6397228:
to kiedy sinus ma tylko jedno rozwiazanie na przedziałe <0; 2π> ?
30 kwi 22:13
aga: dla x ∈<π/2;3π/2>
30 kwi 22:16
sushi_ gg6397228:
narysuj wykres sinusa i podaj odpowiedz; to nie LOTTO, że strzelamy
30 kwi 22:17
razor:

| | 1 | |
czarne kropki to rozwiązania cosx = − |
| |
| | 2 | |
teraz sinx = k musi mieć tylko jedno rozwiązanie w przedziale <0,2π> − pomarańczowa kropka
30 kwi 22:18
razor: znikła mi kropka jedna

sinx = 1 też może być
30 kwi 22:19
aga: no to k=1 lub k=−1
30 kwi 22:22