Funkcja kwadratowa
Beti:
Wykres funkcji kwadratowej f(x) = ax2 + bx + 1 jest symetryczny względem prostej x=2, a
wartość najmnijesza funkcji f jest równa −3. Napisz równanie tej funkcji w postaci ogólnej.
Na razie wywnioskowałam tylko (nie wiem, czy poprawnie), że p=2 i q= −3. I nie wiem, co z tym
dalej zrobić :c
30 kwi 20:43
Beti: Ok, już nie trzeba jak coś
30 kwi 20:54
Janek191:
p = 2 q = − 3
f(x) = a*( x − p)2 + q = a*( x − 2)2 − 3
oraz a x2 + bx + 1 = a*( x2 − 4x + 4) − 3 = a x2 − 4a x + 4a − 3
więc
b = − 4a i 4a − 3 = 1
a = 1 i b = − 4
Odp. f(x) = x2 − 4 x + 1
==================
1 maj 07:30