Rozwiąż równanie wielomianowe.
xyz: Mamy wielomian trzeciego stopnia:
Rozwiąż równanie:
Help
30 kwi 20:36
Tyrmand: W(x) trzeba rozpisać i wstawić w drugie równanie
30 kwi 20:38
xyz: po co jest wogule te forum jak nikt nieodpisuje. ... .
30 kwi 20:39
xyz: Jak już to *w ogóle* kolego pode mnie się podszywający

Ok, już sama do tego doszłam, ale dzięki.
30 kwi 20:43
Hajtowy: Napisał Ci...
| | 1 | |
W(x)=− |
| (x+2)(x2−8x+16) |
| | 2 | |
| (x+2)(x2−8x+16) | | 1 | |
| + |
| x+1=0 |
| 2 | | 2 | |
30 kwi 20:43
Oleńka: dzienki ytlko troszke sybciej nastepnym razem aletak to ok
30 kwi 20:47
Mila:
W ogóle, trzeba trochę cierpliwości. Rozwiązujemy zadania i na Ciebie przyjdzie kolej.
| −1 | | 1 | |
| (x+2)*(x−4)2+ |
| x+1=0 /*(−2) |
| 2 | | 2 | |
(x+2)*(x
2−8x+16)−x−2=0 ⇔
(x+2)*(x
2−8x+16)−(x+2)=0 wyłączam (x+2)
(x+2)(x
2−8x+16−1)=0
x+2=0 lub x
2−8x+15=0
Teraz poradzisz sobie?
30 kwi 20:51
xyz: Tak, już napisałam wcześniej, że udało mi się samej to zrobić

Ale dziękuję za pomoc, może komuś innemu się przyda
30 kwi 20:54