geometria
minnie:

Dany jest prostokąt ABCD w którym AB = 24
√5. Na przekątnej BD leży punkt E taki, że DE : EB =
3:2 oraz AE = 2
√269. Obliczy pole prostokąta ABCD.
30 kwi 19:54
help: up
30 kwi 20:43
muflon: Świetne zadanie można by rzec esencja planimetrii. Podpowiem, że trzeba użyć 3 twierdzeń, w tym
dwóch, które poznałaś w gimnazjum
30 kwi 21:18
Tadeusz:
| | 2 | |
..znasz |AB| ... Pitagoraskiem policzysz |
| |AD| ... zatem i |AD| |
| | 5 | |
Do boju
30 kwi 21:21
muflon: jaki wynik wam wyszedł? 840?
30 kwi 21:32
Tadeusz:
... wynik to już tylko "rachunki" −
30 kwi 21:36
Mila:
b=7√5
P=840.
30 kwi 21:39