matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
silnia i dwumian Newtona
aha787:
Rozwiąż równanie n !⋅(2n/n) = 30240 niech ktos mi to sprawdzi: 15120
30 kwi 19:53
mat:
2n
n
2n
a tam nie powinno być
zamiast (
) ?
n
30 kwi 19:56
muflon:
2n
n
zdecydowanie!/! n!
=30240
30 kwi 20:02
Janek191:
2n
n
n ! *
= 30 240
(2n) !
n ! *
= 30 240
n ! * n !
(2 n) !
= 30 240
n !
( n + 1)*( n + 2)* ... * 2n = 30 240 = 6*7*8*9*10 więc n = 5 ====
30 kwi 20:08