Dane sa punkty A i B...
aha787: Dane są punkty A = (− 1,− 2) i B = (4,8) . Wyznacz te punkty prostej AB , dla których różnica
odległości od punktu A i odległości od punktu B jest większa niż odległość od punktu (0,0) .
30 kwi 19:19
Marcin: Wyznacz równanie AB

Teraz różnica odległości punktu na tej prostej od od A i od B.. > odległość tego punktu od
(0,0)
30 kwi 19:27
aha787: i nie wychodzi, rownanie mam i ta nierwonosc tez, ale pierwiastki wychodza i sie nie da
30 kwi 19:29
aha787: help help
30 kwi 19:48
Marcin: Co Ci dokładnie nie wychodzi?

Zapisz obliczenia.
30 kwi 19:55
PW: Punkt (0,0) należy do tej prostej? − zamienić zadanie z dwiema niewiadomymi na zadanie z jedną
niewiadomą.
Na prostej są trzy punkty, Punkt O leży między A i B oraz
|AO| = √5 i |OB| = 4√5.
Wyrazić to za pomocą jednej niewiadomej.
30 kwi 19:58
aha787: dobra, i tak nie ogarniam
30 kwi 20:10
aha787: czyli: wybieram jakis punkt C(x;1/2x)
30 kwi 20:11
aha787: i co dalej? jak ta nierownosc ma wygladac:
|A)|−|BO|>|OC|
nie widze tego kompletnie tu
30 kwi 20:12
Marcin: | | 1 | |
Jesteś pewny, że prosta to y= |
| x? |
| | 2 | |
30 kwi 20:12
aha787: nie czemu?
aaa, kurcze: y=2x
30 kwi 20:17
Marcin: No popatrz:
Według mnie prosta to y=2x, więc punkt należący do niej to: (x,2x)= W
Teraz mam odległości
|WA| − |WB| > √x2+4x2
A i B znasz, także podstawiaj do wzoru na długość odcinka.
30 kwi 20:17
aha787: juz zrobilam, po prostu zle ta prosta obliczylam....
ale dzieki za chęci!
30 kwi 20:25