Zapisz wzór w postaci kanonicznej i iloczynowej.
Debs: Do wykresu funkcji kwadratowej f(x) = x2 + bx + c należą punkty A(−1, 0) i B(5, 0). Zapisz
wzór funkcji f w postaci kanonicznej i iloczynowej.
30 kwi 19:05
Marcin: Podstaw te dwa punkty i będziesz mieć wzór funkcji.
30 kwi 19:06
Debs: Ale bo ja właśnie nie wiem jak
30 kwi 19:09
Debs: Normalnie x1 pod x?
30 kwi 19:09
Marcin: Oj to niedobrze

Kiedy maturka?
30 kwi 19:10
Eta:
Miejsca zerowe to: x
1=−1 , x
2= 5 , a=1
postać iloczynowa : f(x)= (x−x
1)(x−x
2)
postać kanoniczna: f(x)=(x−p)
2+q
| | x1+x2 | |
p= |
| =.... q= f(p)=...... |
| | 2 | |
30 kwi 19:10
Marcin: f(x), to jest y, a x to x

(x,y) ← tak masz punkty. Tylko podstawiaj
30 kwi 19:11
Debs: Za 6 dni bodajże? Jakoś tak
30 kwi 19:11
Marcin: No albo tak jak Eta, to przecież miejsca zerowe
30 kwi 19:12
Eta:
No to "cienko" będzie
30 kwi 19:12
kek: A=(−1;0)
B=(5;0)
i teraz układ równań:
0=−12+b*−1+c
0=52+b*5+c
30 kwi 19:12
Eta:
Po co? ten układ? ....... żyć bez niego nie możecie?
30 kwi 19:13
Marcin: oj tam zaraz 'cienko'

Jeszcze jest czas
30 kwi 19:13
Debs: No, właśnie na początku próbowałam tym układem równań, ale coś mi nie powychodziło i zwątpiłam
xD
30 kwi 19:14
Marcin: Tak. Ja nie mogę żyć bez układów równań
30 kwi 19:15
Debs: No właśnie, jeszcze mam dużo czasu, żeby się nauczyć!

Ewentualnie bez matury też się da
żyć...
30 kwi 19:15
Debs: Ok, w każdym razie dzięki za pomoc
30 kwi 19:16
Eta:
Dasz radę

jeszcze masz ...........
Do matury z matematyki zostało 481385 sekund czyli 5 dni, 13 godz. i 43 min
30 kwi 19:17