Optymalizacja
jakubs:

Dany jest graniastosłup prawidłowy trójkątny, którego suma długości krawędzi wynosi L. Oblicz,
jakie muszą być długości krawędzi graniastosłupa, aby pole powierzchni bocznej było
największe.
6a+3b=L
Pb=3ab
Pb=a(L−6a)
| | L | |
Parabola skierowana ramionami ku dołowi, więc największe pole będzie dla a= |
| |
| | 12 | |
Podstawiając dalej:
L+6b=2L
L=6b
Jest ok?
30 kwi 19:03
Mila:
Dobrze.
30 kwi 20:20
Saizou : ale jednak czegoś brakuje, co kosztuje 1 punkt na maturze (w najlepszym wypadku xd)
30 kwi 20:23
bezendu:
Dziedzina
30 kwi 20:29
zawodus: Pokażcie mi, gdzie w arkuszu oceniania są odjęte punkty za dziedzinę?
30 kwi 20:33
jakubs: Czyli muszę dopisać, że a,b,L >0
30 kwi 21:18
30 kwi 21:29
jakubs: Aa ok dziękuję Milu
30 kwi 21:38