Znajdź ogólny wyraz ciągu
Marta: Znajdź ogólny wyraz ciągu geometrycznego wiedząc, że a1=−2 i a4=−16
30 kwi 18:50
5-latek:
| a4 | |
| =q3 wylicz q i napisz wzor na wyraz an w ciagu geometrycznym |
| a1 | |
30 kwi 18:52
Marcin: a4=aq3
30 kwi 18:52
Marta: to wtedy q będzie 1/2 ?
30 kwi 19:08
5-latek: Nie .
30 kwi 19:24
Dziadek Mróz:
| −16 | | 16 | | 8*2 | |
| = |
| = |
| = ... |
| −2 | | 2 | | 2 | |
30 kwi 19:29
Marta: skąd to 8 * 2 ?
30 kwi 20:31
zawodus: a 16 nie równa się 8*2?
30 kwi 20:34
Marta: Tak, tylko nie wiem po co takie kombinowanie..
30 kwi 20:42