matematykaszkolna.pl
wydajność razor: Szukam jakichś zadanek na wydajność, coś jak to z ojcem i synem na maturze próbnej, ale nie mogę znaleźć. Jakby ktoś rzucił linkiem do tego typu zadań byłbym wdzięczny
30 kwi 18:43
Hajtowy: Mama i syn zbierają gruszki. Razem zebranie wszystkich gruszek zajęło im 8 godzin. Gdyby mama zbierała gruszki sama, to zajęłoby jej to o 6 godzin mniej, niż gdyby zbierał sam jej syn. W jakim czasie mama sama zebrałaby wszystkie gruszki?
30 kwi 18:46
razor: jakies smieszne wyniki mi wychodza z pierwiastkami. masz odpowiedz?
30 kwi 18:57
Marcin:
1 1 1 

+

=

,
t t+6 8 
tak Hajtowy? Mama sama zbierałaby 10 godzin? emotka
30 kwi 18:58
razor: zrobiłem podobnie i wyszło mi 5 + 73
30 kwi 19:00
Marcin: Dobra, faktycznie wychodzi z pierwiastkiem
30 kwi 19:02
razor: to jak macie coś jeszcze? emotka
30 kwi 19:23
Saizou : Dwóch robotników, pracując razem, wykonałoby pewną pracę w ciągu 12 dni. Ponieważ jeden robotnik po 8 dniach wspólnej pracy zachorował, drugi robotnik, pracując sam, potrzebował jeszcze dodatkowo 5 dni do wykończenia pracy. W ciągu ilu dni każdy robotnik, pracując sam; mógłby wykonać tę pracę ?
30 kwi 19:39
Saizou : Woda z dwóch węży może napełnić basen w ciągu 4 godzin. Jeśli każdy z nich byłby używany oddzielnie, to napełnianie basenu mniejszym wężem zajęłoby o 6 godzin dłużej niż napełnianie większym. Jak długo trzeba napełniać basen mniejszym wężem?
30 kwi 19:41
razor: 1) 15 i 60 dni 2) 12h
30 kwi 19:53
zawodus: A zadanie z rzeką znacie?
30 kwi 20:10
razor: ja nie znam i chętnie zrobię emotka
30 kwi 20:37
zawodus: dobrze emotka zadanie z podręcznika, więc ogólnie znane emotka (komu zależy na samodzielności niech nie szuka w necie ) Przejazd łódką 20 km w dól rzeki i z powrotem trwał 7 godzin. Równocześnie z łódką z tego samego miejsca wypłynęła tratwa, która spotkano w drodze powrotnej w odległości 12 km od miejsca wyruszenia. Oblicz prędkość wody. Miałem gdzieś zdjęcia z trudnymi zadaniami tego typu, ale nie mogę obecnie znaleźć.
30 kwi 20:48
razor: Chyba nie za bardzo rozumiem, jeżeli łódka z tratwą wyruszają z tego samego miejsca w tym samym momencie to czy nie powinny płynąć razem? Czy to w takim razie znaczy, że łódka zawróciła po 12 kilometrze?
30 kwi 21:00
Saizou : nie... tratwa z jaką szybkością płynie
30 kwi 21:01
razor: nie wiadomo, chyba że chodzi o to że tratwa płynie z prędkością wody, ale nie jest to nigdzie napisane
30 kwi 21:03
Maslanek: To oczywiste akurat Ale nie jest napisane, że łódka ma motorek... To już nie jest oczywiste
30 kwi 21:12
razor: Nie jest też napisane, że na tratwie nie siedzi sobie wioślarz i nie wiosłuje emotka Nie lubię takich nieścisłości w zadankach
30 kwi 21:17
razor: odp. 3 km/h ?
30 kwi 21:30
zawodus: Tak. To zadanie po raz pierwszy pojawiło się w latach chyba 80−tych. Nie doszukujcie się rzeczy, które są mało prawdopodobne
30 kwi 22:39
zawodus: Gdyby łódź nie miała napędu to raczej by nie wróciła sama w górę rzeki
30 kwi 22:41
Saizou : a żagiel przy korzystnym wietrze
30 kwi 22:44
Maslanek: No tak ^^ To jest jakaś argumenta zawodus emotka
30 kwi 22:46
Maslanek: Żagiel to też napęd emotka
30 kwi 22:46